Šta Hrvati misle o zabrani pobačaja posle slučaja trudnice Mirele Čavajde?

Gotovo 75 procenata ispitanih odgovorilo je "Ne!" na pitanje treba li Crkva da bude uključena u izradu novog Zakona o pobačaju

  • 0
trudnice, pregled, bolnice, porođaj Foto: Freepik/serhii_bobyk

Slučaj trudnice Mirele Čavajde ponovno je aktuelizovao pitanje zakonske regulative prava na prekid trudnoće u Hrvatskoj, što je bila i glavna tema večerašnjeg "HRejtinga" u dnevniku na HRT1. Anketa je sprovedena od 16. do 19. maja na uzorku od 1.400 ispitanika.

Da pobačaj u Hrvatskoj treba da bude potpuno zabranjen, misli samo 15,2 procenta ispitanika, dok je za čak 73 odsto zabrana - neprihvatljiva. Njih 11,2 posto je neutralno, dakle niti se slažu niti se ne slažu, a onih koji su mišljenje želeli da zadrže za sebe, manje je od 0,6%.

Menja li se stajalište ispitanih prema pobačaju u slučaju da su život trudnice ili plod ugroženi?

Menja, ali u smeru još većeg broja protivnika zabrane. Konkretno, 86,1% ispitanih smatra da trudnoću treba prekinuti kada je život žene ugrožen, a manje je od 5% onih koji bi je nastavili pod svaku cenu. Oko 8 i po posto je neodlučnih, dok manje od jedan procenat ne želi da se izjasni.

Ako se utvrdi tokom trudnoće da plod ima teške deformacije, za 12 odsto ispitanika porođaj je i dalje jedina prihvatljiva opcija. S njima se ne slaže njih 70% ispitanih. Formirano stajalište o pobačaju u slučaju teške deformacije ploda nema oko 18% anketiranih.

Postoje li neki generalni zaključci o medicinskom prekidu trudnoće koje je iznedrio "HRejting"?

Prvi i osnovni je da se pobačaj treba suzbijati edukacijom i prevencijom, a ne zabranama. To je poručilo čak 83% ispitanika. Onih koji se s njima ne slažu, manje je od 5%, a neutralnih ili neodlučnih je oko 11 i po.

Drugi bi zaključak ankete bio da je ljudsko pravo žene da jedina odlučuje o vlastitom telu, pa tako i kad je o pobačaju reč. S tim se složilo 77%  ispitanika, a nije njih blizu 13%. Suzdržano ih je manje od 10 procenata.

I na kraju, kad god politička vlast u zemlji odluči da menja 44 godine star važeći Zakon o pobačaju, versku vlast za mišljenje - ne treba pitati. Barem ako je suditi prema Hrejtingu, jer je gotovo 75 odsto ispitanika odgovorilo "Ne!" na pitanje treba li Crkva da bude uključena u izradu novog Zakona o pobačaju. Da su konsultacije potrebne misli samo 16%, dok mišljenje nije imalo 8,5% ili nisu želeli da se izjasne.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA