Hercegovačka opština u kojoj je i Međugorje menja ime? Žele da vrate naziv star čak sedam vekova

Uskoro bi mogla da bude realizovana inicijativa koja postoji još od devedesetih godina

  • 3
bosna, bosanska zastava, mapa, granica, granica Foto: Shutterstock

Hercegovačka opština Čitluk bi mogla uskoro da promeni ime u Brotnjo kako se zvala pre 716 godina.

Time bi se konačno realizovala inicijativa koja živi u tom hercegovačkom kraju još od 90-tih godina, javlja Klix.ba.

Inicijativa za promenu imena Čitluku pojavljivala se više puta od devedesetih godina prošlog stoleća do danas, ali nikad nije realizovana, iako meštani tog podneblja u žargonu Čitluk zovu Brotnjom već dugo vremena.

Da bi Čitluku uskoro moglo i službeno da se vrati ime staro sedam vekova i da se preduzimaju već određene aktivnosti za preimenovanje Čitluka u Brotnjo potvrdio je i načelnik te hercegovačke opštine Marin Radišić.

On je bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista rekao da su već utvrdili proceduru koju je potrebno uraditi i da veruje kako će uskoro u to i krenuti.

Opština Čitluk je smeštena u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a osnovana je 1955. godine sa sedištem u Čitluku. Dan Opštine ustanovljen je posle prvih demokratskih izbora i slavi se 24. maja kada se prvi put spominjanje ime Brotnjo.

Najstariji sačuvani datum pisanog spomena imena Brotnjo, odnosno današnje Opštine Čitluk, datira iz 24. maja 1306. godine u jednom aktu dubrovačkoga kneza i sačuvan je u Istorijskom arhivu u Dubrovniku.

Jedna je od prostorno manjih opština u BiH na površini od 181 kilometara kvadratnih i prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima 18.140 stanovnika.

Iako se svrstava u prostorno najmanje opštine, ubraja se u ekonomski najrazvijenije opštine u Federaciji BiH, a najvažnija gospodarska grana je turizam, zahvaljujući Međugorju koje je najposećenije hodočasničko i turističko mesto u BiH.

Prostor opštine Čitluk je i najveće vinogorje u BiH, a gotovo svaka porodica ima vlastiti vinograd i vino.

Tu se vinova loza obrađuje stolećima i piju najbolja autohtona vina, koja zadnjih godina zauzimaju sve značajnija mesta na tržištima širom BiH ali i izvan granica zemlje, piše Klix.ba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA