Istraga sumnjivih transplantacija bubrega u Zagrebu: Donori bili vozač kamiona iz Pančeva i pekar s Kosmeta

U pitanju su dve transplatacije u kojima su donatori bubrega bili vozač kamiona nižeg socijalnog statusa iz Pančeva i pekar sa Kosova sa šestero dece, a njihovi primatelji - muškarci iz Hrvatske

  • 0
Operacija, doktori, lekari, hirurzi Foto: Shutterstock

Zdravstvena inspekcija privremeno je zabranila program presađivanja bubrega živih nesrodnih donora u KBC Zagreb usled istrage i prve sumnje na trgovinu organima u Hrvatskoj, dok se ne utvrdi da li je na tzv. "Rebru" prekršena medicinska etika, odnosno da li su u toj bolnici 2019. izvedene dve sumnjive transplantacije bubrega.

U pitanju su dve transplatacije u kojima su donori bubrega bili vozač kamiona iz Pančeva i pekar sa Kosmeta sa šestoro dece, a organe su dobili muškarci iz Hrvatske.

Je li reč o trgovini organima, iz KBC-a Zagreb odgovaraju za HRT1 da se sve transplantacije sprovode po odobrenju Etičke komisije KBC-a Zagreb, nakon evaluacije svih učesnika.

- Sve preduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se sprovode u svim drugim transplantacionim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se sprovodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog davaoca - rečeno je u KBC Zagreb.

I dok u bolnici Merkur u kojoj su odbili transplantaciju u jednom slučaju, ali i u Hrvatskoj lekarskoj komori danas o svemu ćute, iz Ministarstva zdravlja je potvrđeno da je predmet ustupljen na dalje postupanje.

- Prvo Hrvatskoj zdravstvenoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije, potom na dalje postupanje Državnog tužilaštva Republike Hrvatske. Zdravstveni inspektor, u skladu sa svojim ovlašćenjima, doneo je rešenje o privremenoj zabrani programa presađivanja bubrega živih nesrodnih davalaca  - saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva zdravlja.

U Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu rečeno je da sprovode potrebna istraživanja i da se "pozivaju se tajnost". Iz udruženja pacijenata se pitaju šta je sa sankcijama i očekuju odgovore.

- Kako je moguće da bolnica Merkur odbije pacijenta zbog sumnje na trgovinu organima, odnosno postavila se sumnja zbog niskog socioekonomskog statusa donora, a onda je ista ta procedura obavljena u drugoj hrvatskoj bolnici u istom gradu, na Rebru - pita Jasna Karačić, predsednica Hrvatskog udruženja za prava pacijenata.

- Dodatno, ovakvi nesrodni donori moraju da prođu specifično psihološko testiranje, odobrenje stručnog tima transplantacionog centra i etičke komisije zdravstvene ustanove u kojoj se vrši samo presađivanje - otkriva prof. dr Željko Župan sa Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno lečenje KBC Rijeke.

- Inače smo vrlo oprezni kad se pojavi nekava mogućnost živog nesrodnog donora. Dosta smo prema tome oprezni baš zbog nekakve ekonomske mogućnosti, jer mi to zapravo nikada ne možemo da isključimo - ističe dr Lidija Orlić, internist nefrolog iz KBC Rijeke.

Samo oglašavanje dostupnosti ili potrebe za organima kažnjivo je zatvorom do tri godine.

- Zakondavac najstrožom kaznom do 10 godina sankcionira transplantaciju organa posjedovanjem ili posredovanjem ukoliko se zna da je osoba bila žrtva trgovanja ljudima, maglašava dr. sc. Nevena Aljinović, pravnica, Odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Video: U zagrebačkoj Areni u toku su pripreme za prihvat obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA