≫ 

Haos na protestima u Severnoj Makedoniji: Demonstranti bacaju kamenice i prete pištoljima

Ovo je peti dan kako građani i deo opozicione stranke izražavaju nezadovoljstvo francuskim predlogom za koji smatraju da je štetan po državu i da ne štiti interese države

  • 4

Posle jučerašnjih sukoba demonstranata i policije na ulicama Skoplja, protesti u prestonici Severne Makedonije nastavljeni su i danas.

Na snimku se može videti kako demonstranti bacaju kamenice i palete u opštem haosu koji je vladao na ulicama.

Kako se navodi, najmanje dve osobe su pretile pištoljima.

Ovo je peti dan kako građani i deo opozicione stranke izražavaju nezadovoljstvo francuskim predlogom za koji smatraju da je štetan po državu i da ne štiti interese države, piše Plus Info.

Podsetimo, u sukobima na protestu protiv francuskog predloga za deblokadu evrointegracija Severne Makedonije sinoć je u Skoplju povređeno 47 policajaca, od kojih dva teško, a specijalna policija rasterala je demonstrante koji su bili ispred zgrade Skupštine i neke od njih privela.

U jučerašnjim protestima protiv francuskog predloga oštećene su zgrade Ministarstva spoljnih poslova i parlamenta. Razbijeno je staklo na glavnim vratima Ministarstva spoljnih poslova, a vidljive su i ljuske od jaja, staklo i farba koje su demonstranti bacili na zgradu ovog ministarstva.

Na Skupštini su oštećeni prozori, a vidljivi su i predmeti koji su bačeni na pripadnike MUP-a i zgradu.

Tokom protesta polomljeno je 16 policijskih štitova, nekoliko zaštitnih policijskih šlemova i radio veza, a oštećena je policijska kuća ispred Skupštine i policijsko vozilo.

Protesti u BiH zbog poskupljenja

Danas su u više gradova Bosne i Hercegovine održani protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu se protest završio posle 18 sati nakon što su se građani okupili na trgu ispred Parlamenta BiH. Pre toga su vikali vladajućima da su lopovi.

Neke od poruka bile su: "Stop stranačkim interesima, napred narodnim interesima", "Vitalni interes je interes naroda, a ne ideologije i pojedinca", "Od čega da obezbedim osnovne potrebe svom novorođenčetu?".

Protesti su održani i u Tuzli, Mostaru i mnogim drugim gradovima. Na mostarskom Španskom trgu okupilo se stotinjak građana. Ogorčeni su velikim poskupljenjima dok plate stagniraju. Poručuju da postoji milion razloga za protest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    6. jul 2022 | 22:08

    Pa odrekli su se srpskog porekla i pravoslavlja, sad su državljani nekakve Severne Makedonije kojom vladaju Albanie i u kojoj su zvanični jezici albanski i bugarski. Zemlja i narod bez istorije koji kradu tudje istorije, jezik i svetinje da bi izgradili neki svoj izmišljen identitet koji im je Tito poklonio.

  • Oldtajmer

    6. jul 2022 | 22:24

    Stara Srbija, voljom Broza i nekom njegovom špekulacijom sa Grčkom, postade Makedonija pa kada naiđoše neki novi vetrovi oni požuriše da pobegnu iz Jugoslavije i uleteše Šiptarima u zagrljaj. Grčka sačekala svoj trenutak da im zabrani ime države, a evo sada bi i Bugari da udare glogov kolac u tu papazjaniju od države. Čestitam!

  • Nikolce Grozdanovski

    7. jul 2022 | 05:18

    Do oldtajmera i pp ! Nije Jozo meni poklonio drzavu nego moj ujak ( majkin rodjeni brat )- partizan , spomenica 1941 a poginuo 1942 od Bugara . Ali ipak Ja se NE radujem shto VI mozete da gledate na Kosovom jedino dvogledom . Bog VAM pomogo !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA