• 7

U Jadranu se pojavila riba nekoliko stotina puta otrovnija od cijanida

Ova riba prvi put je viđena kod ostrva Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu

 • 7
Lagocephalus sceleratus

Foto: Profimedia

U Jadranskom moru se zbog promene temperature svake nedelje pojavljuje neka nova vrsta. Tako je pre nekoliko meseci ribar kraj ostrva Košara pored Pašmana ulovio otrovnu ribu, srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).

Reč je izuzetno otrovnoj i smrtonosnoj vrsti, koja u mišićima, polnim žlezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin. Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao “fugu”, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.

Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.

- Rasprostranjena je u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku i u Crvenom moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu, posebno u njegovu istočnom delu - objašnjava za N1 doktor Jakov Dulčić, vođa laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

Dodao je da su ovu ribu prvi put videli kod ostrva Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.

Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom. Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne povrede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milos

  12. jul 2022 | 09:29

  Poruka ovog teksta je, narode ne idite na more

  20
  1

  Podelite komentar

 • nest

  12. jul 2022 | 10:00

  ajkule, otrovne ribe (invazive) itd..ovi stvarno teraju ljude da ostaju kucama 🤣🤣

  12
  0

  Podelite komentar

 • PRC

  12. jul 2022 | 10:20

  Da li to znači da bombe sa uranijumom i plutonijumom koje se bacane u Jadran pokrenule evoluciju i mutacije?

  9
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok