"Do ovakve situacije nije smelo da dođe": Pupovac o odluci Hrvatske da Vučiću zabrani posetu Jasenovcu

Kako je istakao, to je mesto gde se pokazuje priznavanje žrtava, na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba

  • 20
Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u hrvatskom saboru Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Saborski poslanik, predsednik SDSS-a i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac sazvao je izvanrednu pres konferenciju povodom zabrane hrvatskih vlasti srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

- Do ovakve situacije nije smelo da dođe, nije smelo da se dogodi da predsednik Srbije ne može da dođe u Jasenovac. Nije smelo da se dogodi da se ne traže alternativni načini da se osigura dolazak srpskog predsednika - rekao je Pupovac.

Dodao je da je reč o osetljivom i traumatičnom pitanju.

- Plašimo se da će ionako loši odnosi Hrvatske i Srbije ovime biti dodatno pogoršani, plašimo se da će odustvo mehanizama komunikacije između dve države može da postane još gore nego što jeste - dodao je Pupovac i rekao da je Jasenovac mesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava.

Kako je istakao, to je mesto gde se pokazuje priznavanje žrtava, na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba.

Informaciju o Vučićevoj nameri da dođe u privatnu posetu Spomen području Jasenovac u nedelju ujutru prvi je objavio Jutarnji list, a u toj vesti se navodi i da je Vučić o poseti, koju je Zagreb ocenio kao provokaciju, informisao Pupovca kojem je navodno rekao da dolazi u privatnu posetu Hrvatskoj i, ako želi, da može da mu se pridruži, a ako smatra da treba, da obavesti i hrvatsku Vladu.

Pupovac je, prema izvorima Jutarnjeg, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali iznenađeni načinom na koji je srpski predsednik planirao, kako kažu, "da napravi haos u Hrvatskoj".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA