• 2
 ≫ 

U Zagrebu od oktobra uvode nov način odlaganja otpada: Imaće posebne kese, biće i kažnjavanja

 ≫ 

Standardizovane vrećice prodavaće se u tri dimenzije i svaka od njih ima drugačiju cenu

 • 2
smeće, otpad, đubre

Foto: Pixabay

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i direktor Čistoće Davor Vić predstavili su novi model prikupljanja mešanog komunalnog otpada. Ovaj model kreće u implementaciju od 1. oktobra, a do tada će se sprovoditi razne aktivnosti u sklopu informativnih kampanja kako bi građani na vreme saznali sve važne informacije.

Glavni cilj novog sistema je da podstakne građane da više odvajaju otpad, a samim tim i smanjivanje otpada koji se odvozi na odlagalište.

Najveća promena u novom sistemu tiče se vrećica u koje građani odlažu mešani otpad. Naime, od 1. oktobra građani će to moći da učine samo u standardizovanim vrećicama - ZG vrećicama. One će od 15. septembra biti dostupne u Zagrebačkom holdingu i u više od 450 trgovina u gradu.

- Konačno, nakon 1. oktobra, građani će u Zagrebu, po prvi puta u istoriji, moći da uslugu odvoza komunalnog otpada plaćaju tako da manje plaćaju ako odvajaju otpad. To je pravedan model koji smo najavili u svom izvornom programu - rekao je na početku konferencije gradonačelnik Tomašević.

Sistem naplate provodće se kroz dve stavke. Prva stavka je fiksni deo koji je za sve isti, fizičke osobe taj fiksni deo plaćaće šest evra, dok će pravna lica plaćati duplo više. Varijabilni deo podrazumeva standardizovane vrećice u koje građani odlažu mešani otpad. Dakle, što više mešanog otpada budu imali, više će vrećica morati da kupuju, a samim tim će i troškovi biti veći.

- Važno je naglasiti da građani neće smeti da odlažu mešani komunalni otpad u bilo koje druge vrećice i da će se takvo neodgovorno ponašanje kažnjavati već propisanim kaznama. Dakle, kada građani pitaju zašto moraju da kupuju vrećice od deset litara u pakovanju od deset komada za 2,5 evra, kada mogu istu količinu da plate manje ako uzmu neki drugi brend – odgovor je da nije dozvoljeno više da se odlaže mešani komunalni otpad u bilo kojim drugim vrećicama - objašnjava Tomašević.

Kažnjavanje

Standardizovane vrećice prodavaće se u tri dimenzije i svaka od njih ima drugačiju cenu.Vrećice za biootpad će se i dalje deliti po domaćinstvima, dok je dozvoljeno da se plastika odlaže u bilo koju plastičnu vreću.

- Idealno za Zagreb i građane je da zapravo postoji prostor u višestambenim objektima gde se vreće mogu odlagati. Tako neće imati potrebe da se dodatno investira u bokseve, koji koštaju oko 2.700 evra, a neće dolaziti do neugodnosti u kojima su prisiljeni da plaćaju kazne - objašnjava Tomašević, piše Jutarnji list.

Od 1. oktobra počeće se sa proverom situacije na terenu, naglašavaju kako je nerealno da se očekuje da će svi imati bokseve, ali je važno da kroz neko vreme sve bude sređeno.

U centru grada počinje izgradnja podzemnih kontejnera koje će finansirati grad. Na taj način će građani u centru imati privilegiju jer neće imati financijskih izdataka, ali će zato morati da hodaju i do 100 metara do prvog kontejnera.

- Mi ćemo pokušati da utvrdimo pojedinačnu odgovornost svaki put kada odlaganje otpada u kontejnere ne bude prema propisanim pravilima i tu ćemo se maksimalno truditi da budemo transparentni, posebno u kažnjavanju onoga ko se ne pridržava zakona. Na javnim površinama ćemo koristiti kamere, više komunalnih redara će biti na terenu i slično. Ako na ove načine ne uspemo da utvrdimo ko je krivac, onda će svi stanari u zgradi deliti jedinstvenu kaznu od 70 evra tako što će svako domaćinstvo dobiti veći račun - rekao je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je kako se kazne neće deliti olako i da će prvo stizati upozorenja, putem raznih nalepnica ili pisama, a nakon određenih upozorenja biće potrebno kažnjavanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Xy

  1. septembar 2022 | 15:33

  Standardizovane vreće se dele besplatno. Tako je bar u Nemačkoj, koju kopiraju u svemu. Ovako, neko se dobro ugradio kod proizvođača vreća.

  7
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok