≫ 

Učenik pretučen u školi u Biogradu, u ponedeljak nije došao na nastavu: Pokrenut inspekcijski nadzor

Majka lakše povređenog učenika alarmirala je nadležne službe jer ga je desetak starijih učenika sačekalo u školskom toaletu i udaralo šakama

  • 2
Tužan dečak, plače

Foto: Pixabay

Učenik koji je prošlog četvrtka pretučen u školskom toaletu nije došao na nastavu, kako je njegova majka i najavila, rekao je Joško Brtan, direktor OŠ Biograd na Moru, u koju je prošle nedelje došla i policija zbog napada na petaka.

Majka lakše povređenog učenika alarmirala je nadležne službe jer ga je desetak starijih učenika sačekalo u školskom toaletu i udaralo šakama. Po majčinu svedočenju, čak su ga gazili i nogom po glavi, a u nasilju ih je zaustavila profesorka engleskog jezika. Škola nije obavestila roditelje o napadu niti su dečaka odveli barem školskom lekaru na pregled, piše 24 sata.hr.

- Kad je došao iz škole, počeo je da povraća i žali se na bolove u stomaku. U bolnici su mu uradili rendgen i ultrazvuk. Uočene su dve traume od udaraca u području stomaka. Kako bolovi nisu prestali, ostavili su ga na posmatranju da ne bi slučajno došlo do unutrašnjeg krvarenja - ispričala je majka za Antenu Zadar želeći da upozori javnost na nasilje.

Dečak je prenoćio u zadarskoj bolnici, gde su mu ustanovljene i lakše povrede. Međutim, kod kuće, po svedočanstvu roditelja, i dalje ima probleme zbog šoka. Zbog toga su odlučili da se zasad neće vraćati na nastavu, a sve su prijavili i policiji koja je otvorila istragu.

U OŠ Biograd na Moru, tvrde odgovorni, nije evidentirana takva vrsta nasilja.

- Sve su stručne službe uključene kako se ovakav incident ne bi ponovio, psiholog i pedagog su danas bili u razredu gde su već odradili razgovore i radionicu o prevenciji nasilja, no napominjem da se to kod nas i inače radi kroz godinu, a sad smo pojačali aktivnosti - rekao je direktor Brtan i dodao kako mu je silno žao zbog onoga što se dogodilo i da učenici nisu nikad bili problematični.

Brtan je odmah nakon što se saznalo za napad izjavio i da "stariji učenici narodskim rečnikom idu da se glupiraju i obično to rade mlađima. Cilj im nije bio nasilje". Kako je najavio, pravilnik o pedagoškim merama je jasan te će učesnici biti sankcionisani ukorom.

Ministarstvo nauke i obrazovanja u ponedeljak je potvrdilo kako je pokrenut inspekcijski nadzor u školi jer direktor nije obavestio Ministarstvo o događaju.

- Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja. Obrazovne ustanove treba da budu mesto nulte stope tolerancije na nasilje, sigurna mesta i mesta gde će učenici i studenti razvijati socijalne veštine te oblikovati stavove i vrednosti kako bi od najranije dobi naučili da prepoznaju i spreče sve vrste nasilja - poručuju iz Ministarstva.

Nakon što je napadnuti dečak pušten kući, policija je odradila svoj deo posla.

- Policijski izvid je završen i spis je predan dalje državnom tužilaštvu koje će odlučiti šta će dalje. Napominjem da se protiv dece ne može podići krivična prijava, nego samo može ići na odrasle osobe, u ovom slučaju to su roditelji - rekla je Ivana Grbin, portparolka PU zadarske.

Video: Kako bi građani Beograda reaguju na vršnjačko nasilje: Neki bi stvar uzeli u svoje ruke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    27. septembar 2022 | 07:55

    Skola pokusala da zataska,znacinotkazi i ostavke bi trebalo da slede.Ali - Balkan je to...

  • Vlad

    27. septembar 2022 | 08:07

    Odmah tuzba skoli i pojedincima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA