Ostoja živi svoj san, kamen i šikaru je pretvorio u riblje carstvo: "Morao sam da brinem o svemu"

- Ovo je neverovatna lepota, to je vodozahvat za ribnjak. Za ovo je trebalo vremena i truda da se napravi da bude stabilno, to nije voda u cevima i morali smo da brinemo o svemu. Moralo je da bude dovoljno vode za sve.

  • 1
Ostoja iz BiH Foto: Printscreen

Ostoja Verić iz Kneževa u entitetu Republika Srpska, u kamenu i šikari izradio je pravo poslovno riblje carstvo.

Naime Ostoja je najveći proizvođač riblje mlađi potočne pastrmke u BiH a svojim ribama obogatio je mnoge rijeke i potoke diljem BiH, točnije u vodama dunavskog sliva. Kada je počeo realizaciju svoga sna na kamenu i šikari na Vlašiću, mnogi su mu prognozirali neuspeh.

Nakon 23 godine on je ispunio svoj san i zaposlio 13 radnika. Sve to Ostoja je napravio, odnosno izgradio na reci Ugar jednoj od najpoznatijih po kvaliteti vode za uzgoj potočne pastrmke.

U njegovim bazenima može se naći riblja mlađ i kalifornijske pastrmke te konzumni šaran i losos pastrmka. U vodenici koja je sastavni dio ribnjaka melje brašno snagom vode i pravi odličnu pšeničnu pogaču. Prava delicija uz pastrmku sa roštilja.

- Ovo je neverovatna lepota, to je vodozahvat za ribnjak. Za ovo je trebalo vremena i truda da se napravi da bude stabilno, to nije voda u cevima i morali smo da brinemo o svemu. Moralo je da bude dovoljno vode za sve.

Jedini problem koji je Ostoja imao u realizaciji svog sna, jeste izvođenje radova za ribnjak.

- Ova voda je poznata po čistoči i količini kiseonika, koja je najpovoljnija za ribu. Mnogo ljudi narušava ovaj prirodni režim. Imali smo problem sa izvođenjem radova, ali sada je sve u redu.

Uspeh kao kaže, bio mu je negde zagarantovan jer je želja bila prevelika.

- Ja sam sada dostigao taj nivo da sam sada jedan od najznačajnijih proizvođača potočne konzumne pastrmke u BiH. Pastrmku plasiram po čitavoj BiH, od Bihaća pa do Nacionalnog parka Une. Nama neretko dosta puno ribe pebegne, jednostavno ode, ali to je sve normalno. Ali, hvala Bogu ima ribe.

Poribio je dosta reka, a evo da li Ostoja zna koliko ih je tačno bilo.

- Vodio sam evidenciju koliko sam reka poribio, ali skoro sve reke koje pripadaju Dunavskom slivu, poribili smo sve što smo mogli - priča Ostoja.

Pastrmka nije jedina koju Ostoja ima.

- Imamo i još nešto, a to je šaran. Sve što kupci traže, mi nastojimo da obezbedimo, pa smo tako obezbedili i šarana koji se ove adaptirao.

Ostoja je dokaz da se u BiH može živeti jako lepo, i da se snovi ostvaruju velikim radom i trudom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA