• 3
 ≫ 

Loto dobitnik 3,2 miliona evra se još nije pojavio da uzme pare: Neverica u Banjaluci

 ≫ 

Direktor Lutrije Republike Srpske je rekao da postoji rok od dva meseca nakon izvlačenja u kojem se dobitnik mora javiti u direkciju ovog javnog preduzeća

  • 3
Loto, lutrija

Foto: Shutterstock

Dobitnik srećke koja je uplaćena u Banjaluci, a čiji su brojevi izvučeni na loto plus premiji u vrednosti od 3,2 miliona evra još se nije javio u prostorije Lutrije Republike Srpske.

Kako je za "Nezavisne" rekao Goran Šaula, direktor Lutrije Republike Srpske, postoji rok od dva meseca nakon izvlačenja u kojem se dobitnik mora javiti u direkciju ovog javnog preduzeća.

- Kada se javi i utvrdi njegov identitet, onda se tačno zna dalji postupak. Obaveza uplate poreza na dobitak nastaje u momentu isplate dobitka igraču. Dok se igrač ne javi u propisanom roku, mi nemamo nikakvu obavezu ni saznanje šta ćemo sa porezom na dobitak"- kazao je Šaula.

Prema njegovim rečima, ukoliko se u ovom roku dobitnik ne javi, ovaj predviđeni iznos ide u fond neisplaćenih dobitaka prema propisima o igrama na sreću.

- Kada nema isplate dobitka, nema ni isplate poreza. Imamo mnogo vrsta dobitaka, kako većih, tako i manjih i dešava se nekada da se neko od dobitnika ne javi. Ukoliko se za veći dobitak niko ne javi, onda se postupa po Zakonu sa tim dobitkom. Ovo nije tako retka pojava, ali još ne možemo ništa govoriti oko ovog dobitka jer je prošlo tek pola zakonskog vremena i dobitnik ima još mesec dana vremena da se javi i preuzme dobitak - pojasnio je Šaula.

Podsećamo, loto plus premija izvučena je polovinom septembra, a vlasnik ili vlasnica je srećku kupio ili kupila u Banjaluci.

Dobitna kombinacija je iznosila oko 3,2 miliona evra, a dobitni brojevi su glasili 7, 25, 16, 24, 19, 18, 10.

Iz banjalučke Gradske uprave su već rekli da će tražiti da im se isplati porez od dobitka, i to oko dva miliona KM, što je oko milion evra.

- Oko dva miliona KM sliće se u budžet Banjaluke, kao porez od dohotka od 3,2 miliona evra koje je osvojio Banjalučanin na loto plus premiji pre samo nekoliko dana - rekao je ranije za "Nezavisne" Bojan Kresojević, gradski menadžer.

On je naveo da očekuje da će Poreska uprava po službenoj dužnosti, kao ustanova za prikupljanje prihoda i usmeravanje, u ovom slučaju Zakonom o porezi na dohodak, obavestiti ih i uplatiti sredstva u narednom periodu, kako to budu omogućavale procedure za isplatu dobitka.

- Ne očekujem da će biti bilo kakvih problema koji bi doveli do toga da Banjaluka ne dobije te prihode. Banjalučanin je to kupio u Banjaluci, tako da tu nema nikakve dileme - dodao je Kresojević.

Opština Prnjavor je ranije od poreza na dobitak naplatila 1,2 miliona KM, prema odluci Okružnog suda u Banjaluci.

Ipak, Vrhovni sud Republike Srpske je pre nekoliko dana odbacio ovu presudu i u potpunosti uvažio žalbu Lutrije Republike Srpske.

Prema ovoj odluci, koja je, kako mnogi smatraju konačna, Prnjavor bi trebao ovaj iznos vratiti Lutriji RS, koja se morala zadužiti kreditom kako bi novac mogla isplatiti.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok