≫ 

Zagrepčanka (25) na porođaj stigla pijana: "Kad su mi oduzeli dete, suprug i ja smo se potukli"

Kod devojčice je utvrđeno da fenotip odgovara fetalnom alkoholnom sindromu te je majci oduzeta, a i njen sin je izuzet iz porodice

  • 0
trudna žena, trudnica, trudnoća, tumor, rak, onkološke bolesti Foto: Shutterstock

Jednoj 25-godišnjoj Zagrepčanki je malo pre porođaja, čim je primljena u bolnicu, izmereno 2,25 promila alkohola u krvi.

Da njena alkoholisanost nije izuzetak nego pravilo i da dotična u većoj meri nije vodila računa o svoje dvoje dece, utvrdilo je zagrebačko tužilaštvo te su ubrzo na površinu isplivale jezive stvari, a posledice majčinog neadekvatnog postupanja rođena beba je osetila čim je ugledala svet, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, devojčica je neko vreme provela na Odeljenju gastroenterologije zbog slabijeg napredovanja na telesnoj težini pa je pregledom genetičara utvrđeno da fenotip deteta odgovara fetalnom alkoholnom sindromu. Curicu su po rođenju hranili na sondu, a vremenom, paralelno s konstantnim svađama sa suprugom, 25-godišnjakinja o higijeni deteta nije dovoljno brinula, čime je povećala rizik da se dete zarazi i kovidom-19.

Tako da joj je rešenjem Opštinskog građanskog suda u Zagrebu početkom juna 2020. oduzeto pravo na stanovanje s detetom u trajanju od godinu dana, dok joj je, pak, Centar za socijalno staranje izrekao meru stručne pomoći i podrške do aprila 2021. A kako u tom vremenskom periodu 25-godišnjakinja nije napravila apsolutno nikakav pozitivan korak u stabilizovanju bračnog odnosa i promeni obrasca ponašanja, CSS Zagreb je, po utvrđenju da su život i sigurnost deteta ugroženi, devojčicu izdvojio iz porodice i smestio u Dečji dom.

Osim curice, 25-godišnjakinja ima još i sina kojeg je takođe, tvrdi tužilaštvo, zanemarivala. Pod uticajem Subutexa i amfetamina prepuštala je brigu o njemu svojoj majci pa je u oktobru 2021. prilikom terenskih provera dečak zatečen u prljavoj odeći i ispovraćan po sebi. Tako da je i on izdvojen iz porodice. S obzirom da je majka morala da dostavi test na sredstva zavisnosti, pronalazila je izgovore da to ne učini, a ujedno se nije uključila u projekte za pronalazak posla.

Dno je 25-godišnja majka dvoje dece dotakla kad je u posetu detetu u Dom dolazila uspavana, usporena te je "frfljala" dok je govorila, a jednom prilikom je otišla iz Doma bez da je obavestila portira pa vaspitačica nije preuzela dete.

Osim što je kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti, Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu je tereti da je 21.oktobra 2021. s nepoznatom muškom osobom odlučila nalaz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan prepraviti tako što je utvrđene prisutnosti u urinu amfetamina, Normabela i Subutexa prikazala negativnima. Zatim je takav "čist" nalaz poslala šefu mere intenzivne stručne pomoći dovodeći sistem u zabludu.

Za tužilaštvo je na kraju počinila tri krivična dela protiv braka, porodice i deteta, jedno za nesprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti deteta te dva krivična dela povrede detetovih prava kao i falsifikovanje isprava.

Za nju tužioci ujedno predlažu uslovnu kaznu od godinu dana.

"Ja sam malog hranila i nije bio zanemaren već samo musav. A što se tiče supruga, kad je curica oduzeta, mi smo se tukli pa je došla policija i socijalna. Redovno odlazim u posete deci, nosim slatkiše. Igram se s njima. Alkohol sam konzumirala kad i suprug, ispred zgrade, nekoliko puta nedeljno. Dok nismo radili, pomagao nam je očuh i imala sam porodiljsku naknadu. Krenula sam na lečenje i skroz se izlečila, a kad me uhvatila želja, znala sam da uzmem samo komadić Subutexa i to je to. O meni trenutno brinu mama i dečko koji se vodi kao otac moga sina", pravdala se majka dvoje dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA