≫ 

Psovao zetu majku pravoslavnu, pa ga udario: Muškarci sa Krka se posvađali tokom roštiljanja, obojica kažnjeni

K. B. je tada dečku svoje sestre, V. H. uputio uvredljive reči i psovke na verskoj osnovi

  • 4
Hrvatska policija kola automobil Foto: Shutterstock

Bizarna svađa na ostrvu Krk u kojoj su pale brutalne uvrede između dvojice muškaraca tokom priprema za roštilj, dobila je sudski epilog.

Incident se desio 2. maja prošle godine, kada je K.B. pijan usred bela dana ušao u stan na Krku koji se nalazio na prvom spratu i počeo s uvredama na račun dečka svoje sestre, V. H. Uputio mu je uvredljive reči i psovke na verskoj osnovi i uneo mu se u lice, piše Jutarnji list.

Kasnije je utvrđeno kako je imao 1,84 promila alkohola u krvi.

Kako bi pokušao da smiri situaciju, V.H. je odlučio da ode u drugi stan koji se nalazio u prizemlju. K. B.-a to ipak nije zaustavilo pa je otišao za njim i nastavio da galami.

" J**** ti majku pravoslavnu, mrtvu majku ti j****, udari me!", rekao mu je i pljunuo ga.

U tom trenutku se u stan spustila i devojka napadnutog muškarca, pa je zajedno s prijateljem koji je bio u stanu pokušala da smiri i udalji svog brata, koji je uprkos svim njihovim naporima šakom udario V.H.-a u lice, nakon čega mu je on uzvratio.

Dva puta ga je ošamario pa su tokom fizičkog sukoba oboje zadobili lakše telesne povrede. Galama je naterala komšije da pozovu policiju.

Udario i sestru u predelu prepona

Događaj je u svom iskazu detaljno opisao napadnuti koji je rekao da ga je K. B. tri puta pljunuo, a tokom fizičkog sukoba udario i svoju sestru nogom u predelu prepona. Ispričao je i da ga je K.B. udario šakom ispod levog oka, nakon čega mu je on uzvratio i dva puta ga ošamario zbog čega je K. B. zadobio ogrebotinu na predelu nosa, dok je napadnutom pukla koža na dlanu.

Dodao je i da je K.B. znao da je njegova majka pravoslavne vere, pa mu je cilj bio da povredi njegovo dostojanstvo na diskriminatorni način. Kasnije je izjavio kako se ne smatra krivim za prekršaj za koji je optužen, ali ne spori da je fizički napao K. B.-a.

Njegova sestra ispričala je da je na početku incidenta spavala, dok je njen dečko bio budan jer je tražio neke posude za roštilj. Tada je u stan ušao njen brat koji je otišao u toalet, a ona je s dečkom stajala u kuhinji.

"Šta ti misliš ko si ti, Ranka pravoslavka", rekla je da je njen brat viknuo V. H.-u po izlasku iz toaleta.

Nije se mogla tačno setiti svih uvreda, jer tvrdi da do ovog incidenta njih dvojica nisu imali nikakve sukobe, pa je ostala zatečena celim događajem.

"Obojica su krivi"

Napomenula je da joj je ovo jako teška situacija jer joj je jedan brat, a drugi dečko i da smatra da su oboje krivi.

K. B. je u odbrani naveo kako je sve opisano u optužnom predlogu vezano za narušavanje javnog reda i mira tačno, ali da prekršaj vezan za suzbijanje diskriminacije nije tačan.

Opštinski sud u Crikvenici je 30. septembra 2022. objavio presudu kojom su obojica okrivljeni da su prekršili javni red i mir, dok se K. B.-a tereti i da je psujući majku pravoslavnu kod V. H. prouzrokovao strah, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na osnovu razlike u veri i nacionalnom poreklu i stvorio neprijateljstvo, piše Jutarnji.

Sud je utvrdio da je svojim postupkom hteo na diskriminatorni način povrediti njegovo dostojanstvo, pa je počinio prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Obojici je izrečena novčana kazna u iznosu od 80 evra, dok je K. B.-u izrečena i novčana kazna u iznosu od 663 evra za pomenuti prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. U kaznu mu je uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru, što se računa kao dva dana zatvora odnosno 80 evra.

Novčanu kaznu mora da plati u roku 30 dana od pravosnažnosti presude, uz 26 evra troškova prekršajnog postupka.

Presuda još uvek nije pravosnažna, ali je na nju 21. oktobra uložena žalba.

Video: Stravične scene u autobusu: Vozač psovao i izbacio putnicu bez maske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA