Senzacija na Hvaru: Beloglavi sup prvi put sleteo na dalmatinsko ostrvo

Ptica je sletela na porodičnu farm ovaca

  • 2
Beloglavi supovi Foto: Rina.rs/UG "Jadovnik-oaza netaknute prirode"

Beloglavi sup danas je sleteo na ostrvo Hvar, na predelu iznad Dubca kod Zastražišća i to, kako kažu stručnjaci, prvi put.

Pticu je na porodičnoj farmi, gde se uzgajaju ovce, zatekao mladić Juraj Zaninović, pritvorio je u obor i o tome odmah obavestio Danijelu Lučić iz tog mesta, inače članicu Lovačkog udruženja ostrva Hvar, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Kad me Juraj telefonski nazvao bila sam u berbi maslina u obližnjim Poljicima. Kazao mi je da je na njegovu farmu sletela velika ptica, da je zadržao i da misli da je beloglavi sup. Budući da se te ptice, koliko znam, nikad nisu pojavljivale na ostrvu, rekla sam mu ‘ma ne može to biti beloglavi sup", ispričala je ona.

Ali, kako kaže, kad joj je mobilnim telefonom poslao sliku, potrčala je do njega i: "naravno bio je sup, pa smo skinuli majice, pokrili ga i pet minuta pešačeći nosili do našeg automobila"

O događaju su obavešteni i lokalni lovci, koji su kao istinski ljubitelji prirode pristupili onome što se od njih i očekuje. Pticu su smestili u veliki kavez i pokrili je prekrivačem, a u međuvremenu stupili su u kontakt s čovekom iz Sokolarskog centra u Dubravi kod Šibenika.

Dogovoreno je da Zaninović sa supom iz Staroga Grada krene u Split trajektom, gde će ga dočekati čovek iz Centra i prevesti pticu u šibensko zaleđe.

Na ostrvu se priča da je sup hteo da napadne ovce, međutim u raspoloživoj literaturi se navodi da se oni hrane isključivo uginulim životinjama, najčešće krupnim sisavcima. Nikada ne napadaju živi plen, ali stručnjaci će ovih dana dati svoj sud kako je ta velika ptica doletela baš na Hvar.

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA