≫ 

Predsednik Nemačke doputovao u Skoplje: "Ako hoćete u EU, Bugari moraju u Ustav"

Štajnmajer je pozdravio i pragmatičnu spremnost Skoplja na kompromis radi jačanja dobrosusedskih odnosa sa Bugarskom i ukazao da je uveren da će se taj stav na kraju isplatiti

  • 6
Frank Walter Steinmeier Frank Valter Štajnmajer

Foto: Tanjug/AP

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmer doputovao je danas u Skoplje, gde ga je na aerodromu dočekao potpredsednik vlade zadužen za evropske poslove Bojan Maričić.

Frank-Valter Štajnmer je u prvoj zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, četiri meseca od početka pristupnih pregovora i tumači se kao jasan signal Nemačke o integraciji regiona u EU i nastavak podrške koju Severna Makedonija ima za pristupanje Uniji.

"Imaćemo dovoljno vremena da otvorimo važne teme za region, za unapređenje međusobne saradnje i za izazove sa kojima se suočava cela Evropa", napisao je Maričić na svom Fejsbuk profilu.

Štajnmajer će se tokom posete sastati sa predsednikom Seerne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, a obratiće se i parlamentu.

Nakon dvodnevne zvanične posete Severnoj Makedoniji, Štajnmajer će posetiti Albaniju.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer poručio je danas tokom posete Skoplju da je Severna Makedonija pred važnom odlukom: da li će uvođenjem Bugara u Ustav produžiti put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Makedonija Skoplje

Foto: Shutterstock

"Vaša zemlja se nalazi pred važnom odlukom: da li će, kroz predstojeću promenu Ustava, otvoriti put za otvaranje poglavlja u pojedinačnim oblastima kao što su ekonomska politika ili vladavina prava", rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Nemački predsednik je rekao da je svestan da je Severna Makedonija imala teškoća na putu ka EU i da je poverenje ljudi u EU "opterećeno Prespanskim sporazumom" s Grčkom, o promeni naziva države, koji je ocenio kao upečatljiv primer da se dugogodišnje razlike mogu prevazići ako postoji politička volja na obe strane.

Štajnmajer je pozdravio i pragmatičnu spremnost Skoplja na kompromis radi jačanja dobrosusedskih odnosa sa Bugarskom i ukazao da je uveren da će se taj stav na kraju isplatiti.

"Moja molba je: Ne gubite dugoročni cilj koji je težnja već 17 godina - ulazak u EU. Siguran sam da put ka Evropi vredi i da je sledeći težak korak vredan toga", rekao je nemački predsednik koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Severnoj Makedoniji.

Za ustavne izmene radi uvođenja Bugara u Ustav, što je uslov za početak druge faze pregovora sa EU i otvaranje poglavlja, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, koja sada ne postoji zbog portivljenja naveće makedonske opzicione partije VMRO DPMNE.

Protesti u Skoplju u Makedoniji

Foto: Profimedia/AFP

Predsednik Severne Makdonije je tu partiju pozvao da podrži ustavne promene, ako je tačno to što opozicija izjavljuje: da nije sporan sadržaj predloga da se Bugari uključe u preambulu i ako opozicija zaista podržava evropske integracije.

"Zašto to ne biste završili sada? Ako se 30 godina svi slažemo da imamo apsolutni konsenzus o članstvu u EU, a prethodno i u NATO-u, a nikada ranije nisam čuo drugačiji stav - govorim o najvećoj opozicionoj stranci, mislim da bi to trebalo da završimo što pre. To je u interesu države i naroda. Nije bitno ko je na vlasti", rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je izrazio uverenje da će njegova zemlja, ako se pregovarački proces sa EU ne zasniva pretežno na istoriji, i ako bude zasnovan na stvarnim evropskim kriterijumima i vrednostima, završiti te pregovore u rekordnom roku.

"Uveravam vas to zato što znam stepen spremnosti moje zemlje u pogledu evropskih integracija - za ove pregovore smo se pripremali 17 godina, to je najduži period priprema bilo koje zemlje u istoriji EU. Mi smo najbolje pripremljeni kandidat za članstvo u istoriji EU. Timovi za svako poglavlje napravljeni su još pre deceniju i po", rekao je Pendarovski na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim predsednikom Frank-Valter Štajnmajerom.

Video: Haos na protestima u Skoplju: Povređeno 47 policajaca, gađali ih dimnim bombama i petardama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frankenštajn

    29. novembar 2022 | 22:29

    Da uvedete Bugare u Ustav,da i dalje držite skinute gaće, da se pravite da ste albanci ili bugari, da pričate bugarsko-šiptarski, da budete albanski- bugari, da budete muslimanski bugari....i sve da budete, samo ne ono što jeste- STARA SRBIJA!

  • Xy

    29. novembar 2022 | 21:48

    Makedonci su dali sve, ama baš sve, čak i hm. Pa šta su za uzvrat dobili? Duplo golo.

  • Fredy

    29. novembar 2022 | 21:50

    Ono sto hitler nije ratom osvouo vi sada dobiste na dlanu bez ispaljena metka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA