Komentari

  • Natasa

    22. decembar 2022 | 13:07

    Sin moje dobre drugarice je autističan, živi u svom svetu i nema drugare.Moja drugarica je realna i razumna žena koja je svesna situacije-zna da njeno dete nije diskriminisano u vrtiću kao ni u školi od strane vaspitačica ili prosvetnih radnika,školu dete uči po posebnom-"olakšanom" programu.Išlo je sa zdravom decom u vrtić,sada u školu...izopšten je od svega,to je realnost i to je to.Da li ga škola diskiminiše?Ne.Diskiminišu ga ostala deca.Nisu to neka zla i izopačena deca.To su deca kao i svaka druga koja se sklanjaju od nekoga koga ne razumeju,ko "odskače" od standarda...Ovo je jako osdetljiva tema i imam puno prijatelja koji rade sa decom ometenom u razvoju,svi oni imaju svest da se prema toj deci moraju odnositi na "posebno" dobar način.Mislim da se svaka optužba za diskriminaciju mora detaljno ispitati.Premda direktorka vrtića kategorički odbija ove navode a reč je o događaju koji je ispraćen od strane većeg broja ljudi lako je utvrditi ko laže. Ukoliko je direktorka lažov treba da popije momentalni otkaz ali i majka deteta mora biti kažnjena ukoliko nešto predstavlja na netačan način.Roditelji koji imaju decu sa smetnjama u razvoju teško prihvataju bolest dece,žele da im se dete "uklopi" pa ih zato šalju u redovne a ne specijalne škole.To je skroz legitimno. Ali...inkluzijom dete jeste uključeno u "normalne" tokove ali nigde ne piše da ga vršnjaci moraju prihvatiti,neće.To je cena inkluzije.Roditelji moraju prihvatiti surovu realnost da će im dete uvek biti izopšteno.

    • 22. decembar 2022 | 14:26

      Ana

      @Natasa

      Nije uvek i nije od sve dece. Mnoga autisticna deca imaju sasvim normalne prijatelje,ko ima potrebu za tim. Neka autisticna deca nemaju potrebe za drugom decom jer su u nekom svom svetu. Slazem se da dosta roditelja ne moze da se pomiri sa cinjenicom da im dete ima problem. Ali nije to razlog zasto decu upisuju u redovne skole vec smatraju da ce vise napredovati.Zasto? Zato što nisu ni sve specijalne skole iste. U nekima se stvarno radi sa decom dok u drugoj samo otaljavaju dan ne radeci nista. To nijedan roditelj ne želi. I nisu sva deca ista. Hvala Bogu. Sve polazi od kuće,kad se detetu sve lepo objasni ono sto ne razumeju kako kazete,mozda dete pozeli da bude prijatelj i podrska takvom detetu.

    • 22. decembar 2022 | 18:37

      Nina

      @Natasa

      Roditelji salju dete u redovny skolu iako tamo niti moze napredovati niti je srecno,naprotiv...pati .Ucitelji i vaspitaci nisu defektolozi!!Nisu to dzabe nazvana" deca sa posebnim potrebama".Roditelji ne smeju odlucivati vise gde ce im ici dete u skolu(redovny ili specijalnu) jer su pristrasni i nerealni i samo detetu prave vise stete no koristi.Necu zaboraviti,jedan dan zbog neodloznih obaveza zamenim defektologa u skoli.Ostavila mi sav pripremni materijal.Devojcica koja nosi pelenu jer nije svesna i ne moze da kontrolise fizioloske potrebe, pri tom ispusta krike,ne moze da imenuje domacu zivotinju sa slike(kravu) ni posle mog 10 ponavljanja.(ima oblik mentalne retardacije).I dolazi njena majka koja mi kaze "samo da se uda dosta ce biti bolje po nju".Ja zabezeknuta ,verujete li koliko ta zena nije realna ni objektivna, ne prihvata stanje svog deteta!

    • 22. decembar 2022 | 18:40

      Prosvetar

      @Natasa

      Ne lupjte kada ne znate!Takva deca ne mogu napredovati u redovnoj skoli jer ucitelji nisu defektolozi!!!!!Nazaduju samo!

  • Tijana

    22. decembar 2022 | 12:17

    Pretuzno nemam reci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA