≫ 

Roditelji da vakcinišu decu MMR vakcinom, male boginje se pojavile u regionu: Apel Instituta iz Crne Gore

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore poručio je da je učinak manje pokrivenosti vakcinacijom protiv malih boginja doveo na prag izbijanja epidemije malih boginja

  • 0
Vakcina za decu Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore pozvao je i apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom.

Poručili su da je učinak manje pokrivenosti vakcinacijom protiv malih boginja doveo na prag izbijanja epidemije malih boginja.

"Naime, prvi potvrđeni slučajevi morbila su već registrovani u regionu, te stoga molimo roditelje da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom u periodu predviđenom za vakcinaciju, jer je to vreme kada su deca najosetljivija na zarazne bolesti koje se preveniraju ovom vakcinom i omoguće im zdravo djetinjstvo", navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Iz te zdravstvene ustanove su poručili da male boginje mogu uzrokovati izuzetno teške komplikacije kao što su: upala pluća i drugih delova respiratornog sistema, upala srednjeg uva, encefalitis; kasne sekvele nakon više godina od infekcije, kao što je subakutni sklerozirajući panencefalitis i smrtne ishode.

"Nadamo se da ćemo zajedno uz pomoć roditelja, nacionalnih i međunarodnih partnerskih institucija uspeti da sprečimo epidemiju malih boginja u našoj zemlji i sačuvati zdravlje najmlađih članova našeg društva", piše u saopštenju.

Epidemiolozi su u kontinuitetu upozoravali da će do epidemije morbila doći, a da je obuhvat vakcinacijom dece u Crnoj Gori izuzetno nizak i nedovoljan za kolektivni imunitet.

U Srbiji potvrđen prvi slučaj malih boginja

U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro, piše RTS.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kazala je da je njihova referentna laboratorija u Torlaku potvrdila na uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

Kako prenosi RTS, direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda, što se dešavalo tokom poslednje epidemije.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.

Osim malih boginja, ukupno devetoro dece iz Novog Pazara obolelo je od tuberkuloze, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Epidemiolog Safet Ganić izjavio je da je zdravstveno stanje dece stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Video: Jovanović: Deca moraju biti vakcinisana MMR vakcinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA