Detalji bekstva iz zatvora u Skoplju: Celom operacijom "dirigovao" komandir

Jedan od zatvorskih službenika uopšte nije nosio oružje, iako je morao da ga nosi, i iako je zatvorenik na rukama imao lisice bio mu je omogućen pristup službenom pištolju jednog od policajaca, koji je uzeo i ispalio hitac

  • 0
Policajci lisice mučenje uhapšeni Foto-ilustracija: Shutterstock

U organizaciji bega osuđenika B. M. iz zatvora Idrizovo kod Skoplja učestvovala su četiri policajca, a bekstvom je "dirigovao" komandir. Njih trojica se nalaze iza rešetaka, a jednom od njih je zabranjeno napuštanje stana dok tužilaštvo prikuplja dokaze ko je i kako učestvovao u organizovanju bekstva.

Jedinica za korupciju u Odeljenju za suzbijanje organizovanog i teškog kriminala podnela je severnomakedonskom Osnovnom javnom tužilaštvu prijavu protiv četiri zatvorska službenika, komandira i nadzornika KPU Idrizovo za krivično delo nezakonito puštanje na slobodu lica lišenog slobode.Oni su 12. januara, suprotno zakonu, oslobodili B. M., osuđenog za ubistvo i pomogli mu da pobegne, saopštio je MUP

Osuđeni B. M. je planirano i u dogovoru sa zatvorskim policajcima i sa licima izvan zatvora posekao levi dlan, nakon čega je odveden u zatvorsku ambulantu gde je data preporuka za premeštaj u Klinički urgentni centar "Majka Tereza", javlja TV Telma, a prenosi RTS.

Sa incidentom je bio upoznat i dežurni komandir smene koji je naredio da se pripremi naredba za pratnju osuđenika iz KPU Idrizovo do Kliničkog centra "Majka Tereza".

Osumnjičeni su, kako se navodi, svesno i sa namerom da omoguće bekstvo osuđenika kog su sprovodili, seli u srednji red službenog vozila, a ne po standardnim operativnim postupcima sprovođenja osuđenih lica u posebnom delu vozila određenom za tu namenu.

Jedan od zatvorskih službenika uopšte nije nosio oružje, iako je morao da ga nosi, i iako je zatvorenik na rukama imao lisice bio mu je omogućen pristup službenom pištolju jednog od policajaca, koji je uzeo i ispalio hitac.

Iako je namera pucnja u krov vozila bila da se omogući zatvorskim službenicima da pobegnu, metak se odbio o krov i slučajno pogodio zatvorskog službenika u donji deo stomaka, navodi MUP.

Zatvorenik je, zatim, pobegao nakon što je vozilo presrelo sivi "audi", a čuvari nisu preduzeli ništa u vezi sa prinudnim zaustavljanjem. Osuđenik je ušao u taj automobil i napustio lice mesta. Zatvorski službenici, iako su neki od njih bili naoružani, nisu ništa preduzeli da spreče bekstvo.

Iz MUP-a navode da je povređeni zatvorski policajac prebačen u bolnicu radi lečenja. Ranjeni policajac se bori za život, ali za sada nije osumnjičen, navodi TV Telma. I MUP i Tužilaštvo ispituju motive policajaca. Komandir se i ranije suočio sa sumnjom za primanje mita u policijskoj stanici Bit Pazar.

TV Telma navodi da osuđenik po drugi put beži iz zatvora, a najverovatnije treći put iz zemlje. Pre nekoliko godina lociran je u Nemačkoj i odveden u Idrizovo na odsluženje kazne od 20 godina zatvora zbog ubistva i drugih krivičnih dela. Prema nezvaničnim informacijama, imao je bogatstvo stečeno od lanca trgovine marihuanom u Nemačkoj.

Traže ga Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, ali i međunarodni istražni organi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA