Otac ostavio ćerku (12) samu u mrklom mraku u parku u Zagrebu: Osuđen na novčanu kaznu

Devojčica se i danas boji odlaska u park

  • 0
Hrvatska Zagreb  Maksimir park Foto: Shutterstock

Otac koji je prošle godine ostavio čerku (12) usred parka u Zagrebu po mrkloj noći, proglašen je krivim i osuđen na novčanu kaznu.

On kaže da se ne oseća krivim. Potvrdio je da je s ćerkom bio u parku kada je ona odjednom rekla da ide kod mame, na što je on odgovorio: "Pa, dobro, idi".

Otac kaže da ju je pratio pogledom jedno vreme, a onda je otišao do svog automobila, Danica.hr.

Na sudu je svedočila i majka deteta koja se s devojčicom dopisivala preko mobilnog telefona dok ju je čekala na Kvatriću.

"Bila je prestrašena i uznemirena, bila je bela kao zid, rekla je da ju je tata ostavio u Maksimiru kod Vidikovca, da je pitala prolaznike za izlaz, a kada smo došle kući primetila sam da je sva oznojena od uzbuđenja i stresa", rekla je majka.

Dodaje da nikada sama nije odlazila u Maksimir, a nakon ovog događaja i danas se boji odlaska u park i ne želi tamo da ide.

Sudija je zaključila kako je u Maksimiru tada bio potpuni mrak, a posetioca u parku bilo je malo. Boravak u parku u to vreme, u šumi, neugodan je i za odraslu osobu, a posebno za dete od 12 godina koja se tamo kreće bez pratnje odrasle osobe, navodi.

"Otac pokazao izuzetnu nebrigu"

"Otac je pokazao izrazitu nebrigu prema svom detetu i po mišljenju suda je nerazumno i neprihvatljivo takvo ponašanje jer je postojala potencijalna opasnost da se dete izgubi na povratku kući, odnosno da joj se pri povratku kući nešto loše i dogodi", navodi se.

Iz iskaza majke proizlazi da je događaj kod devojčice izazvao strah i uznemirenost. Iskaze potvrđuju i nalazi Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

"Takav postupak oca upravo predstavlja psihičko nasilje u porodici počinjeno na štetu deteta", zaključuje sudija u presudi.

Ocu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.990 evra, a uz to mora da plati 132 evra troškova prekršajnog postupka.

Presuda je nepravosnažna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA