Vreme čitanja: oko 8 min.

Đokaj pred sudom priznao ubistvo lepe Šejle: Čitao odlomke iz njenog dnevnika, pa zajecao

Vreme čitanja: oko 8 min.

"Dok slušam majkine teške reči u glavi samo mislim kako da umrem, sve bih razbila da mogu, dok mi priča o tome i daje mi da biram ili nas ili njega. Žao mi je jer će znam da će da pati i da me traži. Smetnja je njegova porodica", navodno piše u dnevniku ubijene Šejle

  • 0
Šejla Bakija

Foto: Društvene mreže

Pred podgoričkim Višim sudom optuženi Ilir Đokaj priznao je ubistvo Šejle Bakije, koja je brutalno ubijena krajem septembra prošle godine.

Đokaj je naveo da će da pojasni šta je sve prethodilo ubistvu i zatražio da mu se dozvoli da u svoju odbranu priloži i crteže koje je on crtao, a koje smatra značajnima za ovaj postupak.

Đokaj se u svom iskazu pozivao i citirao sadržaj dnevnika Šejle Bakije i kazao da to čini jer njegova reč ne vredi više. Naveo je da je Šejla detaljno pisala o "njihovoj borbi da opstanu i da je navodila da njoj njegov krst ne smeta".

On je naglasio da je njegova porodica, a i on, poštovali veru Šejle Bakije i da dok je živela kod njega su poštovali njeno vreme za molitve i da su prekinuli da kupuju svinjsko meso.

Tužiteljka Ana Radović je reagovala i kazala da optuženi citira dnevnik koji je dokaz u postupku, na šta je advokat Srđan Lješković ukazao da je taj dnevnik tužilašttvo neprevedeno predalo sudu, na albanskom jeziku, prenosi Dan.

Tokom današnjeg ročišta, optuženi je nekoliko puta kazao da se ne oseća dobro i zatražio par minuta vremena.

"Poštovani sude, zbog obe porodice, prijatelja i rodbine dužan sam da ispričam moju i Šejlinu priču, iako sam ja sada ovde pred vama samo prazna crna rupa od čoveka. Svestan sam da sam naneo jad i mojoj i Šejlinoj porodici i da mogu vratiti vreme, samo bih sebi oduzeo život, samo da je ostala živa moja Šejla", rekao je Đokaj i nakon toga pojasnio kako je upoznao Šejlu Bakiju.

Đokaj je naveo sudu njenu snagu, lepotu i dobrotu samo će moći da vide u njegovim delima - slikama. Tvrdio je i da je porodica stradale Šejle bila protiv njihove veze.

"Rekli su on je slikar, ali druge vere... Jedino je njena majka pomogla u početku u vezi nas. Pomogla nam je na svaki mogući način. A onda kada je videla da imamo ozbiljnu vezu, kada je shvatila da nam nema razdvajanja poželela je da mi nju zabrani", rekao je optuženi za Šejlino ubistvo.

Đokaj je naveo da je Šejla dva puta odlazila od kuće kod njega.

"Jednog dana, pojavila se na vratima moje porodične kuće sa malom kesom i rekla da je pobegla od kuće da hoće samo sa mnom da živi. I počeli smo zajedno da živimo, a ja sam bio najsrećniji na svetu, iako sam svestan da je pobegla. Rešio sam da je čuvam dok sam živ. Kako je Šejla druge vere, svi ukućani su poštovali njene termine za molitvu, a u kući smo prestali da jedemo i kupujemo svinjsko meso", rekao je optuženi.

Zatim je naveo da su nakon nekog vremena otišli da žive u Budvu i da su raskinuli na zahtev Šejle jer su joj, kako navodi optuženi, stizale ružne poruke za njega i njegovu porodicu.

"Pokušao sam poštovani sude, tako mi svega što više nemam, da živim normalno... Onda, možda je prošla nedelja dana, dobio sam sa nepoznatog broja poruku od Šejle, kako želi da se vidimo... Rekla mi je da joj njeni ne daju da ima telefon, da ne sme da izlazi iz kuće bez pratnje, a saznao sam i da, ako pregazi njihovu reč, više joj nikad neće dati da vidi njene sestre i u njoj sam video pravi strah", naveo je optuženi.

On je dodao da je "ona pred njima glumi kako joj nije stalo do njega".

"Ovo se dešava nakon što je njen otac u njeno ime podneo krivičnu prijavu protiv mene. To je trajalo neko vreme, uz dosta problema... Pretili su mi njen otac i neki nepoznat, njen drug ispred suda tada...", tvrdio je danas na suđenju Đokaj, navodeći da je od tada osećao strah.

"Tada sam počeo da se raspitujem kako da nađem nekakav pištolj, kao zaštitu i preko nekog momka, kupio sam ga za 400 evra. Momak koji mi je doneo pištolj, rekao je da je napunjen i pokazao kako se puca. Ja nikad u svom životu nisam pucao i nisam imao oružje, to što je bilo u njemu metaka to sam i jedino imao", naveo je Ilir Đokaj.

Kobnog dana je, kako je kazao, nakon druženja sa prijateljima video automobil Šejline majke.

"Video sam Šejlu, a u krilu je držala mlađu sestru. Skrenuo sam levo da se pozdravim, jer su stale a njena majka je izašla iz auta i pričala sa nekom ženom. Međutim, njena majka je videla moju nameru i nije joj dozvolila... Tada sam odlučio da se suočim sa Šabom, Šejlinim ocem, da popričamo i da se reši jednom ova agonija. Svratio sam do benzinske pumpe kako bih ga pozvao na telefon, ali u tom telefonu niam imao njegov broj, zbog čega odlučujem da odem do njihove kuće. Dok sam prilazio autom vidio sam da njena majka ulazi u kuću, a Šejla mi ponovo mahne rukom i ja dođem", rekao je optuženi.

Nakon toga je naveo da su ispred kuće Šejle Bakije njen otac i baba počeli da ga snimaju telefonom i da mu je njena baba agresivno upućivala reči zbog čega je otac Šejlu upozorio da uđe u kuću. Đokaj je naveo da im je rekao da je došao da mirno razgovaraju.

Đokaj je naveo da je baba od Šejle njemu rekla: "Znaš li ti da ćeš da dovedeš do toga da ja tebe ili mene u grob".

"Tada je Šabo rekao: "Nije mi jasno šta ti hoćeš", a ja mu odgovaram: "Šabo, kad si nas jednom prihvatio, nije trebalo da joj kažeš da nema gde da se vrati", gde mi Šabo kaže: "Vidi da vas ja prihvatim ponovo da ona pođe, a ne da mi"... Tu je opsovao... pa kad bi mrtva bila ne bih to uradio više. A onda ponovo baba unosi mi se prstom preteći kaže: "A nemamo je kome dat, tako mi kostiju oca što je pepeo postao ubiću te, Zašto da vama krivicu ostavlja ova budala, zbog jedne budale da mi svi postanemo budale", naveo je Đokaj i dodao da je tada Šejla rekla babi: "Ko si ti da nekome kažeš da je budala, uđi unutra".

Đokaj je dodao da je bio uplašen "jer je Šabo sve vreme zagledao ispod stola, "gde sam počeo da sumnjam da nešto ima ispod".

Kada je došao tren da optuženi Đokaj govori o momentu kada je došlo do upotrebe pištolja, pri čemu je stradala Šejla Bakija, zatražio je od suda uznemiren da sedne jer se ne oseća dobro. Na pitanje sudije može li da nastavi optuženi je jecao.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno u ponedeljak.

Citati iz dnevnika Šejle Bakije

Ilir Đokaj je tokom iznošenja svoje odbrane sudu više puta citirao navode iz, kako je naveo, dnevnika Šejle Bakije, u kojem je prema njegovim rečima ona pisala o trenucima vezanih za njega.

Citati iz pomenutog dnevnika, koji je u ovom predmetu predložen kao dokaz, koje je danas Đokaj naveo:

"Moja će deca slaviti više puta u godini, a ja ću biti srećna. Ja ne marim za njegov krst. Ne, jer od kada ga volim on je moja vera. Ako se odreknem njega, šta nam ostaje, da se u drugima tražimo prazno lutamo"

"Zabranili muškarca kojeg volim, spalili mi kosu, krv vadili. Malo je žalosno što ovo pričam ali je istina nadam se da R. neće proći sve ovo čega sam se ja nagledala i čega preživljavam. Ne bih mogla početi život bez nje samo pomislim da će mi i nju zabraniti."

"Dok slušam majkine teške reči u glavi samo mislim kako da umrem, sve bih razbila da mogu, dok mi priča o tome i daje mi da biram ili nas ili njega. Žao mi je jer će znam da će da pati i da me traži. Smetnja je njegova porodica."

"Pre par dana tata me pitao zašto su mi pocrnele oči i zašto neću da ustanem iz kreveta. A kako neće pocrneti kada sam i zadnju suzu pustila... Ima neko vreme da ne pričam sa majkom, škola mi je zabranjena..."

"Oče, ja samo što nisam umrla, ali ti to ne vidiš"

Navodi optužnice

Podsećamo, Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se tereti da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaj je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

"On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obesti i osećaja posedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt", navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške telesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je video da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

"Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mesta", navodi su istrage.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA