Vreme čitanja: oko 2 min.

Đukanović ili Milatović: Danas dan odluke u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio 119.673 glasova (35,37 odsto), a Jakov Milatović 97.858 glasova (28,92 odsto)

  • 1
Crna Gora izbori Jakov Milatović Milo Đukanović Foto-kolaž: Tanjug/Služba za informisanje predsednika Crne Gore, Amir Hamzagic/ATA Images, Shutterstock

U Crnoj Gori danas se održava drugi krug predsedničkih izbora, a građani biraju ko će voditi državu narednih pet godina - aktuelni šef države i kandidat DPS-a Milo Đukanović ili kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio 119.673 glasova (35,37 odsto), a Jakov Milatović 97.858 glasova (28,92 odsto). Izlaznost je bila 64,06 odsto.

Pravo glasa u drugom krugu izbora za predsednika Crne Gore ima isti broj birača upisan u birački spisak, koji je zaključen 8. marta uoči prvog izbornog kruga - 542.154 građana.

Ukoliko pobedi, Đukanoviću će ovo biti treći mandat na poziciji predsednika Crne Gore.

Kampanja uoči drugog izbornog kruga protiče u nešto oštrijem tonu u odnosu na onu uoči prvog kruga.

Đukanović (61) je od izborne noći nakon prvog izbornog kruga "ubeđen u svoju pobedu", a građanima je obećao bolji standard na realnim osnovama, očuvanje građanske države i članstvo u EU u narednih pet godina.

Kandidaturu Đukanovića su podržale stranke, tradicionalni partneri njegovog DPS - SDP, LP, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, kao grupa intelektualaca iz regiona među kojima su Sonja Biserko, Nenad Čanak, Davor Đenero, Veljko Bulajić...

Kandidat PES-a Jakov Milatović (36) je u izbornoj noći nakon prvog izbornog kruga rekao je da su predsednički izbori prekretnica i da će u drugom krugu Đukanovića poslati u političku penziju.

Građane je u kampanji pitao "da li žele još pet Milovih godina".

Obećao im je @izlazak iz mraka Đukanovićevog režima@, obračun sa kriminalom i korupcijom i prosperitet Crne Gore.

Procene o rezultatu izbora su vrlo neizvesne, ali ukoliko vila Gorica sutra dobije novog stanara za Crnu Goru će to biti velika promena.

Drugi krug posle 26 godina

U drugom krugu građani Crne Gore poslednji su put birali predsednika pre 26 godina. Ti izbori ostali su upamćeni i po rekordnoj izlaznosti od 73 odsto.

Posmatrači ne očekuju toliku izlaznost ovoga puta, ali očekuju veću nego pre dve nedelje.

Biračka mesta biće otvorena od 7 do 20 časova.

Pravo glasa ima više od 542.000 građana, a prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 21 sat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    2. april 2023 | 07:00

    Sve dok ne povuku priznanje Kosova i ne izađu iz NATO, za mene oni ne postoje. Kao i makedonci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA