Vreme čitanja: oko 3 min.

Nesrećni hrvatski carinik: Dobio otkaz zbog 20 evra, a onda mu se javio i USKOK

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je između ostalog prisvojio dve četkice za zube i sličnu robu

  • 4
Hrvatska policija kola automobil Foto: Shutterstock

Hrvatski carinik Hrvoje P. (49) iz Slavonskog Broda, ostao je bez posla, a uz to je još i zaradio optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) zbog optužbe da je 2021. godine na graničnom prelazu Slavonski Šamac prisvojio dve četkice za zube, sklopivi nož i drugu sličnu robu ukupne vrednosti od 20 evra.

Te je predmete, prema optužbi, uzeo vozaču kombija koji je prevozio veću količinu neprijavljene robe preko Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. USKOK sada već bivšeg carinika tereti za krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, piše Jutarnji list.

Hrvoje P. je zbog ovog događaja dobio otkaz sredinom prošle godine, a u međuvremenu je našao novi posao u jednoj privatnoj firmi. Sporni događaj zbio se 4. oktobra 2021. u jutarnjim satima na graničnom prelazu za međunarodni saobraćaj putnika i roba u drumskom saobraćaju Slavonski Šamac.

Njegov nadređeni voditelj smene Jozo B. ispričao je kako je Šefik H. zadržan na carini zbog neprijavljene robe koja je pronađena u njegovom kombi vozilu, a sada optuženi carinik Hrvoje P. utvrdio je prekršaj. Naime, u teretnom prostoru kombi vozila Šefika H. uz prijavljenu robu nalazila se i veća količina razne robe koja nije navedena u popisu stvari, te su tu robu, nastavio je, iz vozila preneli u službene prostorije Carine gde je ista složena i prebrojana.

Napravljena je specifikacija, kada je utvrđeno da Šefik H. poseduje veću količinu razne robe (roba komercijalnog karaktera manje vrednosti), te mu je utvrđen prekršaj i izrečena novčana kazna koju je isti platio, dok je predmetna roba oduzeta, nakon čega je napustio područje Hrvatske, naveo je vođa smene dodajući da je istog dana oko 18 sati od jednog policijskog službenika dobio informaciju da postoji prijava o nepravilnom postupanju protiv carinskog službenika Hrvoja P.

Policajac mu je najavio da će doći policijski službenici iz Slavonskog Broda. Kriminalistički inspektori potom su pregledali vozilo Hrvoja P. te su u plastičnoj kesi pronašli raznu robu male vrednosti, a radilo se o predmetima za ličnu upotrebu.

Istražitelji su ispitali i vozača Šefika H. koji je detaljno opisao što se događalo toga dana, kako mu je na carini oduzeta roba i izdat prekršajni nalog. S obzirom na to da je kaznu od oko 600 evra i troškove postupka platio na licu mesta, odmah je nastavio put u BiH.

Pritom je istakao kako mu je jedan od carinika prethodno od robe koju je pronašao u njegovom kombiju "uzeo po nekoliko komada stvari za koje je rekao da mu treba radi utvrđivanja vrednosti robe". Zbog toga je Šefik H. putem e-maila prijavio carinika da mu je iz kombija uzeo nešto robe koju je zatim "pokrio jaknom i stavio u auto, verojatno njegov".

Okrivljeni carinik tokom cele istrage poricao je da je počinio krivično delo.

Međutim, istražitelji su "skinuli" i snimke video nadzora s graničnog prelaza koje su zabeležile kompletno postupanje, pa i situaciju u 07:55 sati kada je carinski službenik Hrvoje P. obavljao pregled pronađenih putnih torbi u kombi vozilu.

Prema navodima optužbe, na snimciama je vidljivo i kako iz torbi uzima predmete i stavlja u PVC vrećicu koju drži Šefik H. Potom carinik uzima vrećicu s kojom odlazi u službene prostorije gde istu ostavlja i vraća se na izlaznu traku, a 20-tak minuta kasnije, nakon što su njegove kolege zaplenile torbe, iznosi PVC vrećicu iz službenih prostorija tako što ju je prekrio jaknom, te odlazi "u pravcu svog vozila na parkiralištu, otvara prtljažnik i u isti stavlja PVC vrećicu i jaknu i vraća se u službene prostorije".

Prilikom pregleda njegovog vozila iste večeri kriminalistički policajci su pronašli kesicu u kojoj su bile "dve četkice za zube u originalnom pakovanju, nož "Bergqvist" sklopivi s drvenom drškom i futrolom u originalnom pakiranju, dve termos boce, dva originalna pakovanja s narukvicom za sat, dva komada hijaluron serum bočica u originalnom pakovanju, jedan komad originalnog pakovanja aktivnog ugljena za zube, dve plastične kutijice za slušalice, četiri komada maskica za mobilni telefon u originalnom pakovanju, jedno pakovanje ulja za rast kose, jedno originalno pakovanje izbeljivača za zube i dva tonera za štampač".

Kako se navodi, roba je ukupno vredna 20 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoo Cuvar

    17. april 2023 | 19:32

    Ove sto kradu milione ne dirajte ni slučajno ali ove sto kradu četkice za zube u doživotni zatvor strpajte...Fuuj, sram vas bilo...

  • Kad ce milicija na autoputu da

    17. april 2023 | 19:42

    dobiju otkaz dva puta su me bez razloga kaznili bez racuna sto znaci stavili su sebi u dzep

  • ljubo

    17. april 2023 | 21:26

    Kradja je kradja.Ako siromasnom coveku ukrades 20€ je za njega vise nego za bogatog 20000€.Ali to mi svi znamo nego se ovde mudruje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA