≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti zbog tragedije u Beogradu, Dodik: Zabraniti telefone u školama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada Srpske je danas održala vanrednu sednicu

  • 0
Pucnjava OŠ Vladislav Ribnikar Foto: Telegraf.rs

Zbog tragedije koja se desila juče u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu kada je učenik sedmog razreda pucao i ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, u Republici Srpskoj sutra će biti dan žalosti, odlučila je Vlada Srpske na vanrednoj sednici u Banjaluci, prenosi RTRS.

Premijer Radovan Višković rekao je nakon vanredne sednice da su zadužili ministarstva prosvete i kulture i unutrašnjih poslova da pripreme informaciju o stanju maloletničke delikvencije u Srpskoj.

"Nažalost, u poslednjim godinama imamo pogoršanje stanja kada je reč o maloletničkoj delinkvenciji. Policija će pojačano dežurati ispred škola u Srpskoj. Žalim i kao čovek i kao roditelj zbog strašne tragedije, koja se desila u Beogradu", rekao je on.

Istakao je da će se preduzeti sve mere, napraviće se analize, procene.

"Od sutra ćemo održati niz sastanaka, da direktori svih škola u Srpskoj dostave pisanu izjavu o stanju bezbednosti u njihovim školama. Nastojaćemo da obezbedimo škole video nadzorima, da na neki način stavimo pod kontrolu ko može da priđe školi. Isto tako dopis svim lovačkim udruženjima, da se povede računa ko sve ima naoružanje", rekao je Višković.

Naveo je da će se i prema streljačkim klubovima skrenuti pažnja da u streljane ne mogu ulaziti maloletna lica, izuzev onih koji se profesionalno bave tim sportom.

Milorad Dodik vanredna sednica vlada Republika Srpska Foto: Tanjug/AP

Dodik: Uvesti dodatno obezbeđenje, zabraniti telefone u školama

U narednom periodu nastojaćemo da realizujemo niz mera koje će pomoći u bezbednosti maloletnika u školama, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, na konferenciji za novinare.

"Vaspitati dete nije samo stvar škole. Škola ga usmerava, obrazuje. Olako smo prihvatili vrednosti koje dolaze sa Zapada, a te vrednosti ne odražavaju naše društvo u celini. Naše mere daju rezultate i one su dobre, ali ne do kraja", istakao je Dodik.

Kaže da će veoma brzo uvesti zabranu nošenja telefona u škole.

"Nema tu ljutnje roditelja, ili bilo koga. Prosvetni radnici rade težak posao i mi ih moramo podržati. Oni moraju biti veoma cenjeni u društvu. Autoritet nastavnika, učitelja moramo da vratimo na nivo drugog roditelja. Najveći uspeh svakog roditelja jeste kada iza sebe ostavi cenjenog člana društva, a ne delinkventa", naveo je Dodik.

Kako on navodi, na vanrednoj sednici razgovarano je o narednim koracima, da bi mogući tragičan događaj sprečili na njihovoj teritoriji.

"Povodom nažalost, ovog događaja, razgovarali smo šta možemo učiniti, to je dodatno obezbeđenje školskih objekata. Mi smo razvili sistem kontrole u okviru obrazovnih institucija. Јednako tako, u narednih godinu dana svaka škola koja nema ogradu, biće ograđena", ističe Dodik.

Kaže, nove mere će uskoro biti uvedene.

Tri dana žalosti u Srbiji

I vlada Republike Srbije proglasila je trodnevnu žalost od petka do nedelje zbog nezapamćenog zločina u našoj zemlji.

Podsećamo, osam učenika i radnik obezbeđenja stradali su u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Šest đaka i nastavnica se sa prostrelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Maloletni napadač i njegov otac su privedeni.

Građani su sinoć palili sveće i polagali cveće ispred škole, kao i na Cvetnom trgu. I u drugim gradovima Srbije održan je pomen stradalima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA