Vreme čitanja: oko 2 min.

Kovač: Moj lični stav je drugačiji od stava premijera da podrži lažnu državu Kosovo u Savetu Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatram da i pored toga što je država Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu da ipak moramo imati u vidu jelokupan kontekst regionalnih odnosa moramo imati više senzibiliteta prema stavovima Srbije, naročito u pogledu pregovora i konačnog definisanja statusa Kosova, poručio je Kovač

  • 7
Marko Kovač,  Ministar pravde Foto: Vlada Crne Gore

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač, kazao je da se o odluci Vlade, koja je naišla na dosta reakcija i kritika, da podrži predlog da tkz.država Kosovo bude članica Saveta Evrope, nije odlučivalo na Sednici vlade.

"Vlada na sednici, niti javnoj, niti elektronskoj nije zauzimala stav po ovom pitanju, ovo je preko Ministarstva spoljnih poslova, preko premijera odlučeno. Ako me pitate kakav je moj lični odnos po ovom pitanju on je drugačiji od zvaničnog stava države, ali kao ozbiljni ljudi, kao neko ko obavlja ovu odgovornu funkciju ja se moram pridržavati onoga što je zvanični stav države i u tom kontekstu delovati. Da li bih glasao za ovu odluku ja smatram da i pored toga što je država Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu da ipak moramo imati u vidu jelokupan kontekst regionalnih odnosa moramo imati više senzibiliteta prema stavovima Srbije, naročito u pogledu pregovora i konačnog definisanja statusa Kosova. Treba negde da imamo osećaja za obe strane i da negde možda bolje iskomuniciramo odluke koje podižu tenzije“, rekao  je Kovač, prenosi Borba.

On je je naveo da je kao jedan od inicijatora inicijative da država obešteti porodice žrtava stradalih u Murinu tokom NATO bombardovanja, a da li je 1999. bila NATO intervencija ili agresija kazao je:

"Moje lično mišljenje kao pravnika, pre svega, smatram da jeste bila agresija, jer je bila protivna međunarodnom pravu, dakle nije postojala Rezolucija Saveta bezbednosti, niti je nominalni šef države, tada predsednik Slobodan Milošević pozvao bilo koju stranu državu da izvrši intervenciju. To su osnovni modeli intervencije u nekoj državi da bi ona bila legalna, sa stanovišta međunarodnog prava. U tom ratu nije bilo nevinih, za rat su potrebne dve strane i svakako da je bilo zločina i sa jedne i sa druge strane, masovne grobnice i stradanje nevinih su nešto što je pratilo rat na Kosovu. Ovo je poziv Tužilaštvu daprocesuira i pred zakon sprovede sve ratne zločince“, kazao je Kovač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    6. maj 2023 | 10:27

    GOSPODINE KOVAC SVAKA TI JE KA U NJEGOSA...SRETNO TI BILO I DA SI NAM ZDRAV ...

  • Prle

    6. maj 2023 | 10:26

    Posteno.

  • Balša

    6. maj 2023 | 11:00

    85 % građana Crne Gore ne podržava nezavisnost Kosova. Samo što nas nažalost niko ne pita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA