Vreme čitanja: oko 4 min.

Policija otkrila detalje najveće zaplene kokaina u Hrvatskoj: Znamo i gde je trebalo da ide dalje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zaplenjeno je čak 745 kilograma belog praha. Za tu sumu na ulici bi se moglo dobiti 100 miliona evra!

  • 0
Kokain Foto: MUP

Tačno 745 paketa umotanih u aluminijumsku foliju i selotejp, u kojima je pažljivo spremno isto toliko kilograma kokaina visoke čistoće, protekla tri meseca nalazi se u posedu hrvatske policije. Reč je o impresivnoj zapleni pet kontejnera, najvećih u našem regionu, koju su u zajedničkoj akciji izvele hrvatska policija i Uprava carina.

Vrednost droge, koja je trebalo da bude prevezena kamionima u zemlje Evropske unije, procenjena je na 20 miliona evra. Da je uspeo da dođe do krajnjih korisnika, jer mu se istovremeno povećava masa raznim punilima, njihova težina bi se upetostručila, a samim tim bi i konačna zarada dostigla enormne iznose.

Naime, prve važne korake u otkrivanju velike količine kokaina koji stiže iz zemalja Južne Amerike napravili su psi - carinik Daks, a potom i Kastro, njegov četvoronožni kolega iz PU Primorsko-goranske.

Upravo su oni, radeći svoj posao njuškanja kontejnera koji su u martu pristizali na terminal u riječkoj luci, dali do znanja carinicima i policajcima da se u prvom od pet sumnjivih kontejnera nalazi nešto što su obučeni da otkriju, piše Jutarnji list.

- To je bila operativna akcija profilisanja rizika, odnosno očitavanje tovarnih manifesta za sve slučajeve, ali to je svakodnevni posao osoblja za analizu rizika. Naime, sumnjivi kontejneri se profilišu i odvajaju i prolaze kroz neku vrstu provere istovara ili samo otvaranja kontejnera. Napominjem da ovo nije pojedinačni slučaj, već da traje određeno vreme. I to radimo svaki dan, a u kontaktu smo kada se aktivira određeni profil, jer tada počinje akcija dogovorena sa mobilnom policijskom jedinicom kao posebna vrsta provjere po pojedinom kontejneru - kaže Andrej Franulović, načelnik Područnog odjela Rijeka Carinarnica.

Zadovoljstvo obavljenim poslom nisu krili ni načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač i pomoćnik direktora za Sektor mobilnih jedinica Uprave carina Predrag Juratovac.

- Tokom februara, marta, aprila i maja ove godine, Uprava carina je u saradnji sa policijom sprovodila redovne aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja droge, a akcenat je bio na kontejnerskom prometu u riječkoj luci. Urađeno je pet specifičnih pregleda uz upotrebu službenog psa i specifičnim tehničkim sredstvima od bastera do endoskopa, kao i novom savremenom opremom. Veliki doprinos dao je i službeni pas, koji je prilikom pregleda kontejnera pokazao interesovanje za pojedine delove kontejnera. Potom su, na mestu koje je obeležio pas, carinici skinuli metalnu oblogu i uočili sadržaj koji tu ne bi trebalo da bude, a koji je bio identičan paketima koji se koriste u švercu droge. Obavestili smo nadležno državno odvjetništvo. Ali ovo nije kraj. I dalje se sprovode ciljane izviđačke radnje u pravcu daljih istražnih radnji – rekao je Juratovac.

Hari Brnad, načelnik PU Primorsko-goranske, podseća da je njegova policijska uprava pre godinu dana zaplenila blizu 900 kilograma kokaina, uključujući i poslednju zaplenu.

- Reč je o kokainu visoke čistoće, a u zavisnosti od pošiljke možemo reći da kvalitet odnosno čistoća varira između 80 i 90 odsto. Zaplenjenih 745 kilograma vredi oko 20 miliona evra, a kada se droga proda na ulici, kasnije se meša sa raznim punilima i masa se povećava petostruko. Zamislite kolika je količina droge i koliki je to udarac za kriminalne grupe koje smo im naneli. Rad celokupne hrvatske policije međunarodni faktori prepoznaju kao profesionalan i pouzdan u krivičnim istragama. Pre nekoliko meseci u riječkoj luci bili su službenici kolumbijske policije Fronteka... Da ne mislite da smo strateški fokusirani samo na ove vrste kriminalnih radnji, vodimo računa i o uličnoj redukciji. Juče je jedan deo akcije realizovan i zaplenjeno je oko dva kilograma heroina, a u toku je još jedna zaplena i hapšenje značajne količine – otkrio je načelnik riječke policije Brnad.

Napominje i da riječka luka nije ništa posebno što se tiče zaplena, niti je Hrvatska posebno posebna na tom području, jer je u poslednje tri godine zabeležen porast zaplena širom Mediterana.

- Ali tržište takođe beleži porast proizvodnje kokaina. Hrvatska nije prva luka ulaska droge u Evropu, već druge zemlje poput Malte, na primer. Kako proizvodnja raste, raste i plasman. Ali naša poruka svim švercerima je jasna – to nećete ovde – zaključio je Brnad.

Na pitanje odakle su pošiljke u kojima je zaplenjen kokain, iz vrha policije i carine ne mogu da preciziraju, ali najviše zbog toga što su dileri opijata još uvek nepoznati i ne žele da otkriju. Kažu, međutim, da „pošiljke stižu iz različitih zemalja, uglavnom iz Severne Amerike, jer su Kolumbija, Bolivija i Peru najveći proizvođači droge koja se potom švercuje u sve važnije luke”.

– Ove pošiljke nisu stizale iz jedne luke, a u Evropi uvek postoji jedno ili više pretovarnih mesta. Kriminalne grupe uzimaju kokain tamo gde misle da je najbezbednije - rekli su na kraju.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je putanja kojom je švercovan kokain vredan milijarde: Uhapšen crnogorski bokser u Majamiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA