Vreme čitanja: oko 2 min.

Crnogorska policija tražila pomoć od FBI: Biće teško otkriti ko stoji iza ovih uznemirujućih pretnji

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U komunikaciji sa tom obavještajnom agencijom nam je rečeno da će biti teško da se otkrije ko stoji iza serije uznemirujućih prijetnji", rekao je sagovornik "Vijesti" iz policije

  • 1
FBI logo Foto: Tanjug/AP

Uprava policije Crne Gore zatražila je tokom dana pomoć od Federalnog istražnog biroa (FBI) kako bi pokušali da uđu u trag tome koja organizacija ili pojedinac stoji iza serije pretećih mejlova, koji su u protekla dva dana stizali na adrese gotovo svih škola, vrtića i institucija u Crnoj Gori.

"Vijestima" je u vrhu Uprave policije rečeno da oni u ovom trenutku nemaju podatak odakle preteći mejlovi stižu, te da su zbog toga tražili pomoć i od američkog FBI.

"U komunikaciji s tom obaveštajnom agencijom nam je rečeno da će biti teško da se otkrije ko stoji iza serije uznemirujućih pretnji", rekao je sagovornik "Vijesti" iz policije.

Osim Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u potragu za pošiljaocima pretećih mejlova, koji već dva dana pokušavaju da parališu sistem u Crnoj Gori, uključene su i policije i službe regiona ali i Evrope.

Novi talas pretnji bombaškim i drugim napadima počeo je u četvrtak rano ujutru kada je za samo nekoliko minuta mejl sa uznemirujućom porukom: “Eksploziv u zgradi”, stigao na adrese najmanje 120 crnogorskih škola i institucija.

Školske klupe su ispražnjene, a obrazovni sistem je prešao na onlajn nastavu.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, prvi mejl sa pretećom sadržinom, ispisanom na ćirilici, stigao je u jednu od nikšićkih škola i u Skupštinu Crne Gore, gde je navedeno da će navodno “bombaši samoubice izvršiti detonacije u narednih nekoliko minuta”...

Lažne pretnje poslate su sa adrese - stealthypost.org, a u obraćanju pošiljaoci su naveli da su “Alahovi ratnici ujedinjeni u organizaciji - Riiadus”.

“Najavljujemo početak specijalne operacije uništenja Crne Gore”, pisalo je u uvodnom delu pretećeg mejla.

U četvrtak u popodnevnim časovima novi preteći mejlovi stigli su na adrese još 40-ak institucija, mahom sudova i tužilaštava, zbog čega su kancelarije evakuisane, a policija nakon pregleda utvrdila da su pretnje bile lažne.

Pretnje bombaškim napadima nastavile su se i jutros, a mejlovi sa dve različite uznemirujuće poruke, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, stigli su na oko 140 adresa institucija.

Tokom jutra mejlovi su stigli i na adrese vrtića, tako da su deca evakuisana nešto posle 9 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    9. jun 2023 | 15:38

    Neki ljudi niti su ljudi,niti zvijeri, jednostavno ĐAVOLI ,ali obučen u ljudsku kožu. Njima nema pomoći ni ovako ni onako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA