Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koja se na Svetom Duhu ugušila pecivom imala dijagnozu: Nisu smeli da je ostave samu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pacijentkinja je pored brojnih fizičkih imala i nekoliko psihijatrijskih dijagnoza

  • 0
Bolnica recepcija čekaonica Foto: Shutterstock

Ženi koja je u Urgentni centar bolnice Sveti Duh došla zbog uganuća skočnog zgloba, a potom se ugušila pecivom dok je čekala na lečenje, nije bilo dozvoljeno da bude sama u boksu. Jutarnji list raspolaže dokumentacijom iz bolnice prema kojoj je 62-godišnja žena pored brojnih fizičkih imala i nekoliko psihijatrijskih dijagnoza.

U tom dokumentu se navodi da je ona primljena u Hitnu pomoć 2. juna, a preminula 10. juna u 19 časova.

U zaključku se navodi: „Reč je o psihijatrijskom pacijentu koji je nakon reanimacije u OHBP-u primljen na odeljenje intenzivne nege Klinike za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu negu zbog kardiorespiratornog zastoja izazvanog asfiksijom bolusa hrane. Pacijent je primljen zbog preloma g. desna potkolenica".

Dalje se navodi da je nakon reanimacije stavljena na respirator, zatim na terapiju, ali i da je došlo do progresije edema velikog i malog mozga i da više nije reagovala na terapiju i umrla.

Ovo je još jedan slučaj koji je zgrozio javnost, s obzirom da je ovo već treći slučaj nesvakidašnje smrti u istoj bolnici. U ovom slučaju, pacijentkinji je ranije oduzeta radna sposobnost zbog psihičke bolesti i imala je staratelja. Uprkos tome, ostala je sama u boksu, tako da niko nije odmah primetio gušenje, zbog čega je umrla osam dana kasnije.

Telo je odmah prevezeno na obdukciju na Sudsku medicinu, kako bi se ovoga puta izbegao scenario poslednjeg slučaja kada je pacijent koga je u čekaonici zatekla njegova ćerka obdukcionisan u istoj ustanovi gde je proveo manje od 24 sata, što nije u skladu sa praksom.

Iz bolnice su ranije potvrdili slučaj i dodali da je neželjeni događaj prijavljen Upravi u petak, 9. juna, a Uprava je u ponedeljak, 12. juna, pokrenula postupak internog inspekcijskog nadzora kako bi se dobio potpun i merodavan uvid u slučaj.

- O rezultatima postupka obavestićemo javnost. Izražavamo saučešće porodici preminulog pacijenta i u potpunosti podržavamo njihove napore da dobiju odgovore i nađu mir“, rekli su iz Uprave KB Sveti Duh.

S druge strane, juče je slučaj prokomentarisao gradonačelnik Tomislav Tomašević rekavši da je ovo prvi put da je policija stigla u bolnicu.

- Ali neka se sve raščisti. Nije to bila nasilna smrt ili nešto zbog čega treba pozvati policiju, ali u redu - kaže Tomašević i dodaje da je bolnica pokrenula internu proveru, a doćiće i inspekcija Ministarstva da utvrdi šta se tačno dogodilo.

U Ministarstvu zdravlja su rekli da je trenutno u toku nadzor zdravstvene inspekcije u vezi sa slučajem pacijentkinje koja je preminula na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, koji će obuhvatiti i neželjene događaje u porodilištu.

Treba istaći da Državno pravobranilaštvo i policija već istražuju prethodni smrtni slučaj, gde je ćerka pronašla mrtvog oca koji je preminuo od šoka uzrokovanog krvarenjem usled čira na želucu kao i gušenjem sadržaja želuca.

(Telegraf.rs)

Video: Dirljiv susret devojčice (10) spasene iz ruševina sa svojim spasiocima: Tražila je da ih ponovo vidi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA