Vreme čitanja: oko 4 min.

Žrtve napadača iz Siska u bolnici i bez doma, ćerka ubijene Ivane u bolu: "Očuhu i bratu treba pomoć"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Preživeli Tomislav koji je sprečio dalje krvoproliće kaže da ne može da prozre motive počinioca

  • 0
Sisak uhvaćen napadač Foto: index.hr

Pomahnitali Neđad Fetić (58) u subotu je u sisačkom Kanaku ubio Ivanu J. (45), ranio njenog supruga i zapalio im kuću. Imala je dve kćeri i sina. Ranio je i Ljubu Goronju, a njen sin Tomislav oteo mu je pušku.

"Očuhu i malom bratu treba pomoć sa smeštajem. U požaru su ostali bez svega. Trenutno su malo kod mene, malo kod sestre, ali trebaće nešto trajnije", rekla je Erika Bradač, kći Ivane J. (45), koju je u subotnjem mahnitom pohodu u sisačkom naselju Kanak ubio sused Neđad Fetić (58).

Nenog očuha Miroslava ubica je ranio u ruku, a brat, koji je bio uz njih, na sreću, nije povređen. Fetić im je nakon napada zapalio kuću, pa su ostali bez stvari i dokumenata. Izgoreo im je automobil, koji je Miroslav, inače taksista, koristio za posao, piše 24sata.hr.

Erika nije mogla da detaljiše o svemu jer joj je to previše bolno. Zato je majci napisala oproštajnu poruku.

"Majko moja, bila si najdivnija osoba na ovom svetu. Bila si moj heroj i uvek ćeš to i biti. Pamtićemo te po tvojim ludostima, smehu i po svemu što si učinila za sestru, brata i mene", napisala je neutešna Erika.

Podsetimo, Fetić, zvani Bracan, još jednog suseda upucao je u stomak. Potom se okomio na Tomislava Goronju (56) i njegovu majku Ljubu.

"Malo sam bolje, ali i dalje u bolnici na antibioticima. Ne puštaju me kući, ali ni majka ni ja nemamo više kuda. Kuća nam je, kao i sve stvari, izgorela", rekao je Tomislav, čija je kuća takođe zapaljena.

"Majka i ja smo u to vreme bili u vrtu, postavljali smo mrežu za krastavce. Čuo jesam neke pucnje, ali kako je bila subota, u prvi tren sam pomislio da je reč o svadbi. Ali tad je komšija protrčao ulicom i rekao kako Bracan puca. Odmah smo počeli da bežimo", rekao je Goronja.

Zaklon je pronašao kraj drvarnice, a majka je uletela u kavez u kojem inače spava njihov pas. Fetić ju je ugledao kroz rešetke, pa upucao.

"Otrčao sam po nju i odneo je do suseda. Pobegli smo kroz zaraslu livadu. Zamolio sam komšiju da odveze moju majku u bolnicu, a ja sam ostao. Čuli smo kako pucaju, stigla je policija i bio sam siguran da su ga likvidirali. Odmah potom počele su goreti kuće. Treća koja je zapaljena bila je moja", prisetio se Tomislav tih kobnih trenutaka.

Dodao je kako nije ni razmišljao te je otrčao do kuće kako bi bilo šta pokušao da spase. Vatra se, kaže, razbuktala neviđenom brzinom.

"Uletio sam u nju, no sve je već gorelo. Izašao sam kroz vrata i ugledao Fetića kako mi ulazi u dvorište. Skamenio sam se. Mislio sam da sam gotov. Vikao sam: 'Nemoj, komšija! Nemoj, komšija!', ali on je samo ćutao", opisao je Tomislav.

Pretpostavlja kako se spasio jer je pomahnitali 58-godišnjak navodno ostao bez metaka. Počeli su da se tuku, a Fetić ga je udarao kundakom i ciglom.

"Pitaju me kako sam se branio. Kad je život u pitanju, grizao bih i zubima. Nisam razmišljao o bolu. Oteo sam mu pušku i izašao na ulicu."

Napadač je, priča, s bombom u rukama otrčao iz dvorišta prema grmlju i zarasloj livadi i tu "nestao". Do Tomislava su tad došli specijalci.

"Vikali su da bacim pušku i legnem. Rekao sam im da je susjed s bombom otrčao prema livadi. Preskočili su ogradu i krenuli za njim", rekao je Tomislav.

Hitna pomoć prevezla ga je u bolnicu Sisak, te su i on i majka onde do daljeg. On zbog otvorenog preloma i tri kopče na glavi, a ona zbog gelera u nozi.

"Bio sam joj u poseti. Nisu joj vadili te gelere jer je komplikovano, kažu da čekaju da sami izađu", priča Tomislav.

Ne zna zašto

Nisu mu jasni motivi suseda, za kog kaže da su gotovo odrasli zajedno.

"Malo sam mlađi od njega, a njegova majka stalno je dolazila kod moje na kafu. Nikad nismo puno pričali. Otac i on čuvali su ovce, pa nisu niti bili kod kuće. Kad su mu roditelji umrli, ostao je ovde da živi sam. Ni sa kim se nije družio, retko je i pozdravljao.

Ima on i sestru, ali s njom nije u dobrim odnosima", prisetio se Tomislav.

Žao mu je i suseda koji su također ranjeni, kao i poginule komšinke.

Rekao je kako su nedavno doselili te mu nije jasno zašto bi ikoga od njih uopšte napao.

Fetić je u istražnom zatvoru, veštačiće ga psihijatri

Kriminalističari i dalje istražuju motiv sumanutog pohoda Neđada Fetića koji je ubio komšinicu, a ranio još njih četiri. Zapalio je i tri kuće i dva auta. Porodice su ostale bez svega, te je do svih njih došla i socijalna služba.

Siščani skupljaju pomoć, a svi koji žele donirati Erikinoj porodici mogu to na račun HR4723400093234005476 - Erika Bradač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA