Vreme čitanja: oko 1 min.

Ambasador lobirao da kockarnice i kladionice ostanu oko škola u Skoplju? Oglasilo se i ministarstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasti u Skoplju planiraju da uvedu zonu zaštite oko obrazovnih ustanova, što bi značilo da nema kladionica i kockarnica na 500 metara oko škola. U pismu sa logoom austrijske ambasade u zaglavju, Vucas je pozvao da se ta ograničenja u zoni škola ne odnose na firme sa stranim kapitalom

  • 1
poker machine Poker aparat, Kocka, kockanje, kockarnica, žetoni, klađenje Foto: Shutterstock

Ambasador Austrije u Severnoj Makedoniji lobirao je da se ne uvedu zabrane za kladionice i kazina u Skoplju, prenose austrijski mediji.

Georg Vucas intervenisao je protiv ograničenja kockanja i protiv povećane zaštite igrača, što bi trebalo da bolje zaštiti decu i mlade u toj zemlji jugoistočne Evrope.

U pismu premijeru Severne Makedonije, ambasador je navodno pozvao da se zabrane ne odnose na kompanije sa austrijskim kapitalom.

"Ove kompanije me uveravaju da će ispuniti najviše standarde kada je u pitanju zaštita igrača, baš kao što se to čini u Austriji i EU", navodi se u pismu koje je u februaru poslao premijeru i nekim poslanicima.

U pismu je pozvao makedonske vlasti da se ograničenja ne odnose na strane kompanije.

"Bio bih zahvalan kada bi vlada povukla predložene izmene ili izuzela kompanije sa stranim kapitalom", navodi se.

Inače, vlasti u Severnoj Makedoniji žele da zabrane kockanje i povećaju zaštitu igrača. Vlasti u Skoplju planiraju da uvedu zonu zaštite oko obrazovnih ustanova, što bi značilo da nema kladionica i kockarnica na 500 metara oko škola. U pismu sa logoom austrijske ambasade u zaglavju, Vucas je pozvao da se ta ograničenja u zoni škola ne odnose na firme sa stranim kapitalom.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije distanciralo se od ambasadorovog pisma.


Navode da je samoinicijativno lobirao, te da "ništa tako nije dogovoreno u Beču".

Iz Ministarstva su poručili da se veoma zalažu za bolju zaštitu igrača.

Vucas je navodno već upozoren da u budućnosti "više neće imati dodirnih tačaka sa Severnom Makedonijom ili ekonomskom diplomatijom". Njegov "transfer" u Beč je navodno sada neizbežan.

Portparol kazina sa austrijskim kapitalom izjavio je za austrijske medije da je legitimno "koristiti diplomatsku službu za predstavljanje legitimnih poslovnih interesa austrijskih kompanija u inostranstvu".

Kontakt je, navodi se, uspostavljen sa Vucsom jer bi predloženi zakon "ugrozio ceo poslovni model".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Kg

    6. jul 2023 | 16:01

    A ko lobira u Srbiji za ovolike kladionice i silne reklame? Izgleda da ovde nema lobiranja, već je to čista ortačina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA