≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snažno nevreme preti ovom delu Jadrana: Moguće su bujične poplave i grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za danas je izdato narandžasto upozorenje za celu Hrvatsku zbog mogućih grmljavinskih nevremena

  • 0
Hrvatska vreme petak Foto: Shutterstock, DHMZ

Razorno olujno nevreme koje je u sredu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnelo je dva života u Zagrebu i dva u Slavoniji, u glavnom gradu Hrvatske povređeno je više desetina osoba, a materijalna šteta je velika.

Dva muškarca, 50-godišnji pešak i 48-godišnji vozač, preminuli su na licu mesta kada je palo stablo, a život je izgubio i 40-godišnjak iz opštine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. Poginuo je i vatrogasac kojem je pozlilo tokom intervencije u Tovarniku u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Danas i sutra očekuju se nova ozbiljnija nevremena.

Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti sunčano i nestabilno. Na zapadu kiša već prepodne, a od sredine dana pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predela i na severnom Jadranu. Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevreme uz prolazno jak i olujni vetar, posebno krajem dana.

U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, a uveče su na severnom delu mogući pljuskovi. Vetar slab do umeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vetar i jugo. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na Jadranu od 31 do 36 °C.

"Moguće su bujične poplave i grad"

Za danas je izdato narandžasto upozorenje za celu Hrvatsku zbog mogućih grmljavinskih nevremena. Samo je na dubrovačkom području na snazi crveno upozorenje na toplotni talas.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu da pouzrukuju veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorava Meteoalarm.

Šanse za grmljavinsko nevreme je iznad 70 odsto u karlovačkoj regiji (uključuje Baniju), Lici i Gorskom kotaru, riječkoj regiji (uključuje Istru), splitskoj regiji i kninskoj regiji, a iznad 60 odsto u zagrebačkoj regiji (uključuje sever Hrvatske i veći deo srednje Hrvatske) i u osječkoj regiji (uključuje Slavoniju, Baranju i Srem).

I sutra se u skoro celoj Hrvatskoj očekuju nevremena, viši nivo upozorenja je izdat za veći deo kontinentalne Hrvatske, piše Index.

Za sutra DHMZ najavljuje promenjivo i nestabilno vreme uz mestimične pljuskove i grmljavinu, češće i izraženije u noći i ponovo poslepodne. Lokalno se očekuje grmljavinsko nevreme uz jak i olujan vetar. U Dalmaciji sunčanije, posebno na jugu, a na severnom delu u noći i ujutru ponegdje izraženi pljuskovi.

Vetar slab do umeren severoistočni i istočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu jugo i jugozapadni vetar, a uveče i jaka bura. Najniža temperatura od 15 do 19, na Jadranu od 21 do 27 °C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 24 do 28, na Jadranu od 29 do 34 °C.

Narandžasto upozorenje zbog nevremena sutra na snazi u zagrebačkoj i osječkoj regiji. Šansa za grmljavinsko nevreme u te dve regije je iznad 70 odsto, a nevreme je moguće u noći na subotu i ponovo u subotu popodne.

Žuto upozorenje izdato je za ostatak Hrvatske, a za dubrovačku regiju ponovo će na snazi biti crveno upozorenje zbog toplotnog talasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA