Vreme čitanja: oko 1 min.

Šest decenija od razornog zemljotresa u Skoplju: Tragedija koja je ujedinila Istok i Zapad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razorni zemljotres je Skoplje pogodio u 5 sati i 17 minuta, a prva pomoć je stigla od vojske i stanovnika tadašnjih jugoslovenskih republika

  • 0
Zemljotres skoplje Foto: Wikipedia/The State Archives of the Republic of Macedonia

Na današnji dan pre 60 godina razorni zemljotres je sravnio Skoplje, za samo 20 sekundi, ugašeno je 1.070 života.

Razorni zemljotres je Skoplje pogodio u 5 sati i 17 minuta, a prva pomoć je stigla od vojske i stanovnika tadašnjih jugoslovenskih republika.

Kasnije će Skoplje postati grad koji će ujediniti Istok i Zapad, 87 zemalja sveta pomoglo je da se grad izdigne iz pepela kao feniks, podseća skopska TV Sitel.

Danas od ranog jutra delegacije su položile sveže cveće na Gradsko groblje u Butelu.

U Skupštini je održana sednica povodom sećanja na katastrofalni zemljotres.

A premijer Dimitar Kovačeski kaže da danas Skoplje podseća sve zemlje koje su pomogle da grad ponovo raste.

"Skoro svaka zgrada i svaka ulica u Skoplju je spomenik solidarnosti. Preko 80 zemalja ostavilo je toliko toga iza sebe. Taftalidze, Madžari, Đorče, Kozle, Centar, zauvek će pamtiti duge spiskove objekata, škola, poliklinika, stanova, šupa, poklona iz celog sveta", kazao je Kovačevski. U Muzeju savremene umetnosti otvorena je digitalna izložba Državnog arhiva "Uspon i pad Skoplja".

Predsednik Stevo Pendarovski kaže da je zemljotres bio razlog za rađanje do sada neviđene empatije. "


Posle 26. jula 1963. godine, Skoplje je počelo da stvara mogućnosti za pričanje različitih urbanih priča o modernosti. Reč solidarnost počinje da dominira našim jezikom. Ljudi pokazuju neviđenu brigu jedni za druge. Svet, ideološki podeljen na Istok i Zapad, ujedinjuje se za jedan grad koji nikada neće biti isti", kazao je Pendarovski.

I dok Skopljanci i dalje osećaju bol od najstrašnije nesreće u novijoj istoriji Makedonije, Skoplje danas polako ali sigurno postaje simbol konkretizacije, neplanske gradnje i borbe građevinskih firmi za više stanova, zaključuje Sitel.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA