Vreme čitanja: oko 2 min.

Sankcije su odlikovanje za čuvanje interesa Srpske: Zvaničnici Republike Srpske jednoglasni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvaničnici RS su poručili da sankcije smatraju odlikovanjem za doslednost, čestitost i nepokolebljivost u čuvanju interesa RS

  • 0
Predsednik RS Republika Srpska Milorad Dodik Željka Cvijanović primopredaja Foto: ATAImages/ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Povodom sankcija koje su SAD uvele srpskom članu Predsedištva BiH Željki Cvijanović, predsedniku Skupštine RS Nenadu Stevandiću, predsedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću, zvaničnici RS su poručili da sankcije smatraju odlikovanjem za doslednost, čestitost i nepokolebljivost u čuvanju interesa RS, kao i da pokazuju nemoć velike globalne sile kao što su SAD.

Za SAD je sporna posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske od 27. juna na kojoj je usvojen zakon kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u Republici Srpskoj.

"Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smenjivati", poručio je predsednik RS Milorad Dodik koji je već nekoliko godina na američkoj crnoj listi.

"Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promene nas, da dođu neki koji će ćutati, klimati glavom i odobravat", poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Nenad Stevandić je rekao da stavljanje na američku crnu listu zbog demokratskih prava da glasa za odluke Skupštine Republike Srpske, koje, kako je naveo, predstavljaju čuvanje Srpske i Dejtonskog sporazuma, ''smatra odlikovanjem''.

"To smatram odlikovanjem za doslednost, čestitost, za nepokolebljivost u čuvanju interesa Srpske. I kao odgovor na sve one koji su pokušali da nas ucenjuju. Republika Srpska će nadživeti sve sankcije, a naše je da se borimo da bude jača", istakao je Stevandić.

Portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević ocenio je da je odluka SAD o stavljanju zvaničnika Republike Srpske na crnu listu sramna i licemerna.

"Nama to sve govori da su to koraci da Srbi ne postoje i da za njih nema mesta u BiH. Nikakve sankcije niti pretnje neće sprečiti da radimo svoj posao - štitimo ustavnu poziciju Srpske, njenu stečenu autonomiju i da se borimo da Srpska bude jača i da nas ima više", istakao je Kovačević.

Stejt department je prethodno saopštio da su SAD danas stavile na crnu listu četvoro visokih zvaničnika iz RS zbog toga što su ''omogućili usvajanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji podriva Ustav BiH''.

Narodna skupština usvojila je Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS kao odgovor Ustavnom sudu BiH, koji je izmenio pravila rada i odlučio da se sednice mogu zakazivati i odlučivati bez sudija iz Republike Srpske.

Odluke Ustavnog suda BiH neće se primenjivati na teritoriji Srpske sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, podseća RTRS.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić sa vojskom na Ušću: Srbija i Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA