≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Kurtija će sačekati imena 300 stradalih partizana": Makedonski levičari se digli zbog promene imena ulice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imena 300 poginulih partizana dočekaće Aljbina Kurtija u Čairu, gde će ulica biti preimenovana

  • 5
Albin Kurti, Aljbin Foto: Tanjug/AP

Odlukom Grada Skoplja od 2021. godine, ulica "Druga makedonska udarna brigada” od danas će nositi ime Adema Demačija, a na svečanost tim povodom dolazi i Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija. Makedonska stranka Crvena mladina postavila je pitanje kakve veze ima Adem Demaći sa Severnom Makedonijom, s ovim narodom i ovom državom, piše portal "Točka".

Upravo zato, kažu ovi mladi levičari, u toj ulici su postavili imena poginulih boraca iz Druge makedonske udarne brigade, u njihovo sećanje i sećanje.

"Uoči zvaničnog preimenovanja ulice 'Druga makedonska udarna brigada' u 'Adem Demači' uz prisustvo Aljbina Kurtija i albanske političke elite, bili smo u Čairu i tačno u istoj ulici postavili smo imena svih poginulih boraca Druge makedonske udarne brigade", poručili su iz Crvene omladine, omladinskog pokreta Levice.

"Ulica koja je slavila one koji su dali živote u borbi protiv fašističkog bugarskog okupatora od sutra će slaviti Adema Demačija, jugoslovenskog separatistu i borca za veliku Albaniju i nezavisnost Kosova, više puta osuđenog na zatvorske kazne u Jugoslaviji."

"Neka ova imena bodu oči onima koji će sutra biti na svečanosti povodom preimenovanja ove ulice, a oni koji su doneli takvu odluku neka znaju da ih makedonski narod ne zaboravlja i ne oprašta. Danas brišu sećanje sa ulica, parkova, spomenika, sutra će posegnuti za udžbenicima i našom istorijom", dodali su iz Crvene mladine.

(Telegraf.rs)

Video: Vozači longborda iz Srbije i Evrope otkrili Ćelije kraj Niša: Selo bez ljudi i put bez rupa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    11. avgust 2023 | 12:20

    Pocinje i kod vas braco Makedonci,pazite na vreme...

  • Trig

    11. avgust 2023 | 12:25

    E moja Makedonijo,sta vam rade siptari....

  • Tx

    11. avgust 2023 | 12:54

    ZAIGRALA MEČKA I PRED NJIHOVA VRATA, A ŠTA TEK ČEKA CRNU GORU ONI NISU NI SVESNI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA