≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ženu koja je bacila bebu u bunar neće teretiti za čedomorstvo: Čeka je mnogo teža kazna

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čedomorstvo je izrazito retko i tzv. privilegovano krivično delo za koje su propisane blaže kazne", kaže psihijatar doktor Nadica Buzina, načelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju "Dr. Vlado Jukić" Klinike za psihijatriju Vrapče

  • 4
Hrvatska policija mrtva beba Foto-ilustracija: Shutterstock

Žena s područja Like osumnjičena za smrt novorođenčeta nalazi se u jednomesečnom pritvoru u karlovačkom zatvoru, a tamošnje Županijsko državno tužilaštvo (ŽDO) ne tereti je za čedomorstvo, već za kvalifikovani oblik teškog ubistva, te joj preti kazna od minimalnih deset do 40 godina zatvora, javlja "Jutarnji list".

Zbog čega žena – koja već ima dvoje djece i čiji je suprug navodno sklon alkoholu– nije osumnjičena za bitno blaže delo usmrćenja deteta, koje se nekada u Krivičnom zakonu zvalo čedomorstvo, nije poznato, a policija i ŽDO ne žele da izlaze sa detaljima kako bi zaštitili porodicu.

U članu koji se odnosi na usmrćenje deteta Krivični zakon propisuje da će "majka koja usmrti svoje dete pod uticajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda" biti kažnjena kaznom od šest meseci do maksimalno pet godina zatvora, što je neuporedivo blaža kazna od one za teško ubistvo koje se ovoj ženi stavlja na teret.

"Čedomorstvo je izrazito retko i tzv. privilegovano krivično delo za koje su propisane blaže kazne. Rođenje deteta kod većine psihički stabilnih majki izaziva lavinu pozitivnih emocija, želju za maksimalnom zaštitom deteta, spremnost na žrtvovanje. To je za majke vrlo opterećujući period, ali većina ga uspešno prebrodi ako ima pozitivno porodično okruženje i podršku partnera. Kod psihički nestabilnih majki kod kojih izostaju pozitivno okruženje i podrška može doći do manifestacije celog spektra poremećaja kojima je problem sam porod, a koji u vrlo, vrlo retkim slučajevima mogu dovesti i do čedomorstva", tumači psihijatar doktor Nadica Buzina, načelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju "Dr. Vlado Jukić" Klinike za psihijatriju Vrapče. Ističe da govori isključivo načelno, jer se javno komentarisanje konkretnih slučajeva snažno protivi etici struke.

"Počiniteljke su vrlo retko žene koje imaju ozbiljnu psihijatrijsku dijagnozu, ja u praksi nisam imala takav slučaj. Najčešće se radi o mladim ženama bez podrške u socijalnoj sredini, bez stabilne partnerske veze i s trudnoćama koje nisu želele", tumači psihijatar, prenosi "Jutarnji".

Podsećamo, telo novorođenčeta nađeno u početkom avgusta u mestu Prvan Selo kod Perušića u seoskom bunaru.

Pronašao ga je stočar kada je došao da uzme vodu iz bunara da bi napojio stoku.

Žena je policiji navodno prvo priznala zločin, ali se u nastavku postupka brani ćutanjem.


Kako se navodi, ona ima još dvoje male dece.

(Telegraf.rs)

Video: Influenserka ispričala užasne detalje: "Komšije su prijavile nasilje, ja sam samo vrištala"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarja

    18. avgust 2023 | 21:05

    Kako mogu? Da li je muz znao za trudnocu, ili je krila jer nije njegovo? Sad ona u zatvor, deca ko zna gde i kako. Ovo je vreme beznadja i lopovluka.

  • Sofija

    18. avgust 2023 | 18:58

    Kako idiocki gledate na porodilje, kao da su na kazni a ne u najsrecnijem periodu zivota. Nije ni cudo kad u takvoj kulturi zivimo da neke zene polude.

  • Zoran

    18. avgust 2023 | 12:30

    Može nju sud da ne kazni, ali neko od gore to vidi sve. Prekršena šesta Božija zapovest: ne ubi, a to se ne prašta. Kazna može da stigne nekog dalekog srodnika koji neće ni biti svestan šta ga je snašlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA