Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina saopštila da ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu nije njihova: Tužilaštvo BiH zatvorilo predmet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona"

  • 7
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Nakon što je iz Ukrajine saopšteno da pozlaćena ikona, koju je aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojevremeno poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, nije iz njihove kulturne baštine, Tužilaštvo BiH je zatvorilo je ovaj predmet.

Kako je potvrđeno sarajevskom portalu Klix, Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona", koju je Dodik Lavrovu poklonio u decembru 2020. godine.

Tužilaštvo BiH je, kako se navodi, odluku o nesprovođenju istrage donelo nakon što je dobijen odgovor Generalnog tužilaštva Ukrajine u kojem se navodi da se pomenuta ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umetničko delo nezakonito premešteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da je nacionalna vrednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.

"Sledom navedenog, a i sprovedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu donesena naredba o nesprovođenju istrage", navodi portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    18. septembar 2023 | 10:40

    Znaci, sa buvljaka. To sam i mislio.

  • Tihi

    18. septembar 2023 | 10:43

    Posteno od suda. A da je sud BiH optuzio Dodika ovaj bi kritikovao sud, strance, zaveru, Bosnjake, ceo svet......ma znamo se.

  • Kacun

    18. septembar 2023 | 11:00

    A gde li je ikonu maznuo Mile Ronhil zna li se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA