Vreme čitanja: oko 7 min.

Ivanišević osuđen za polno zlostavljanje pasa, jedan uginuo, a nije robijao: Monstrum je sada slobodan čovek

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ivanišević osuđen za polno zlostavljanje pasa, ali neće robijati ni dana

  • 0
Psi sa plavim očima Foto: Pixabay

Danas nastupa apsolutno zastarevanje u slučaju Ivora Ivaniševića, bivšeg crkvenjaka i radnika Evropskog parlamenta koji je godinama silovao vlastite pse, piše "Index".

Slučaj Ivora Ivaniševića na kraju je ostao zločin bez kazne. Apsolutno zastarevanje, odnosno zastarevanje krivičnog progona za Ivaniševića od danas znači da je slobodan čovek kom se više neće moći suditi za isti zločin. On neće biti sankcionisan za zlodelo za koje ga je dva puta prvostepenom presudom osudila sudija Jasna Zoretić Rendulić na zagrebačkom Opštinskom krivičnom sudu.

Godinama vešto izbegavao sud

Ivaniševiću se prvi put u odsutnosti sudilo u septembru 2021. godine kada ga je sudija Zoretić Rendulić nepravosnažno osudila na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjenja nedela koje je detaljno opisivao u mejlovima. U ponovljenom suđenju 2023. godine, pre četiri meseca, ponovno je osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana.

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu zbog bitnih povreda krivičnog postupka, odnosno zbog Ivaniševićeve žalbe koja se odnosi na plaćanje 4.278 evra sudskih troškova za veterinarsko i psihijatrijsko veštačenje te sudski paušal.

On je godinama izbegavao izručenje Hrvatskoj i odsluženje kazne. Za bivšim članom Veća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije i radnikom Evropskog parlamenta nalog za hapšenje izdat je još u aprilu 2021. godine.

Četiri meseca pre zastarevanja slučaja belgijska policija uhapsila je Ivaniševića koji je prema navodima advokata vrlo brzo pušten na slobodu. Do današnjeg dana ostalo je nepoznato zašto belgijska vlast nije izručila Ivaniševića, koji je shodno tim odlukama postao slobodan čovek.

Osam godina je hrvatsko pravosuđe vodilo postupak protiv Ivaniševića koji je celo vreme vešto izbegavao sud, a na kraju se izvukao bez kazne za zločin za koji je bio nepravosnažno osuđen dva puta.

Udruženje: To nije čovek, to je monstrum

Tokom godine je oko sedamdeset udruženja za zaštitu životinja upozoravalo vlast na zastarevanje u slučaju silovatelja pasa. Apel su uputili i premijeru Andreju Plenkoviću za pronalaženje zakonskog rešenja prema kojem bi se Ivanišević izručio Hrvatskoj. Upozorenja nisu urodila plodom, a oni su, kažu, potreseni ishodom slučaja koji je zgrozio javnost.


"Iako se kao volonteri i udruženja svakodnevno susrećemo s različitim oblicima zlostavljanja životinja, slučaj Ivora Ivaniševića je jedan od najgnusnijih s kojim smo se sreli u našem radu sa zlostavljanim životinjama. Toliko gnusan da zdrav ljudski razum ne može prihvatiti da jedan čovek može činiti takvo zlo životinjama. Čovek koji je bio član Veća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog. Ne, to nije čovek, to je monstrum i kameleon, jer je uspeo da zavara tolike ljude oko sebe, roditelje, veterinare, biskupe, kolege", rekli su iz udruženja Pokret za životinje te dodali kako je Ivanišević izigrao hrvatsko pravosuđe.

"To mu je inertni i neempatični sistem omogućio, koga briga, ipak su samo životinje u pitanju. I to nas boli. Osuđen je na jednu godinu zatvora i to mu je omogućeno da izbegne. A bilo je mogućnosti i vremena da se pravosnažno osudi u odsudstvu, na primer, kada je predmet prvi put vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje."

Udruženje: Na slobodi ostaje opasna osoba i počinilac teških krivičnih dela

Iz udruženja Prijatelji životinja osudili su gnusan zločin te rekli kako su Ivaniševiću, u izbegavanju kazne, pomogli tromost hrvatskog pravosuđa i izostanak traženja rešenja diplomatskim putem. Smatraju da je zastarevanje krivičnog progona za pravosuđe velika sramota.

"Zgroženi smo i razočarani što je izbegao kaznu, što te izmučene životinje, od kojih kujica više nije živa, nisu dočekale pravednu presudu za nedela koja im je činio. Ono što dodatno užasava je činjenica da na slobodi ostaje osoba koja će i dalje ugrožavati životinje, a moguće je i da je opasan za decu. Na slobodi ostaje opasna osoba i počinilac teških krivičnih dela. Kao i u slučaju pedofilije, osobe koje seksualno opšte sa životinjama su recidivisti. Ivanišević je pobegao u drugu državu, zaštićen njenim zakonskim propisima, bez ikakve kazne. Logično je pretpostaviti da se i dalje bavi internetskom razmenom fotografija i snimaka seksualnog zlostavljanja životinja, možda već i ima psa i seksualno ga zlostavlja. To može jer je on neosuđivan čovek, a za njegove gnusne zločine belgijska javnost ne zna", kažu iz udruženja.

"Neko mora odgovarati za ovaj fijasko hrvatskog pravosuđa"

Smatraju kako je ovo loša poruka pravosuđa te se nadaju kako je ovo poslednji put da je sistem svojom inertnošću uzrokovao da zlostavljač i silovatelj vlastitih pasa uđe u rok za zastaru i postane slobodan čovek.

"Tražili smo od Uprave za pravosudnu i upravnu inspekciju da istraži ovaj opasni slučaj bez presedana u zaštiti životinja. Slučaj Ivora Ivaniševića ne sme se ponoviti. Neko za ovaj fijasko hrvatskog pravosuđa mora odgovarati!"

Izmenama zakona povećava se kazna za mučitelje životinja

Resorno ministarstvo najavilo je novi paket izmena Krivičnog zakona u kom bi napuštanje životinja uskoro trebalo da postane krivično delo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana. Kako navode, povećaće se i kazna za mučitelje životinja, a osoba koja usmrti životinju ili je teško zlostavlja kazniće se s dve godine zatvora.

Izmene su godinu dana bile na radnoj grupi u Ministarstvu pravosuđa i uprave te su do sada ostajale u drugom planu i u javnosti se o njima uopšte nije govorilo. Udruženja i inicijative za zaštitu životinja smatraju da se s izmenama zakasnilo kada je u pitanju ovaj slučaj.

"Apsolutno podržavamo sankcionisanje počinilaca kroz povišenje zatvorskih kazni, ali zahtevamo da se jasno definiše pojam 'zlostavljanje životinja' te oblici zlostavljanja gradiraju prema težini posledica za životinju, kako u sprovođenju ne bi dolazilo do različitog tumačenja i kako bi svi počinioci za istu vrstu zlostavljanja bili istovetno kažnjeni. Za zlostavljače životinja zahtevamo uvođenje nove beynesnosne mere zabrane držanja i nabavljanja novih životinja te izradu javnog registra zlostavljača životinja, koji bi bili obavezni da provere svi koji prodaju ili udomljavaju životinje kod promene vlasništva. I zahtevamo sinhronizaciju pravosuđa kako bi se zlostavljači životinja priveli pred lice pravde, da se više nikada ne ponovi slučaj apsolutne zastare kao kod Ivora Ivaniševića. Dakle, da uz počinitelja svi koji učestvuju u procesu zaštite životinja snose svoj deo odgovornosti", zatražila su udruženja od Ministarstva.

Advokat: Poslata je pogrešna poruka

Mnogi advokati smatraju da je nastupanje zastare u slučajevima svojevrsni alarm koji pokazuje da u jednom delu sistem ne funkcioniše. Iako je prema njihovim navodima gotovo nemoguće da u Hrvatskoj dođe do zastarevanja krivičnog progona, Ivaniševiću je to uspelo.

Kada se dogodi ovaj oblik zastarevanja na ovakvom slučaju, advokat Nino Ćosić smatra kako to donosi brojne negativne strane, kako za sistem tako i za društvo.

"Pravda nije postignuta. U ovom slučaju počinilac ozbiljnog krivičnog dela uspeo je da izbegne proganjanje do isteka zastarevanja, a to znači da društvo neće doživeti pravdu za te postupke. Uz to je nastupanjem zastarevanja poslata pogrešna poruka da krivična dela možda neće biti ozbiljno procesuirana ili kažnjena ako osoba dovoljno dugo uspe sa izbegne procesuiranje. Ako budući počinioci krivičnih dela shvate da mogu izbeći kažnjavanje čekajući da zastarevanje stupi na snagu, to može smanjiti odvraćajući učinak zakona", rekao je advokat Ćosić.

Dodao je da društvo u celini oseća duboku nepravdu zbog ovoga s obzirom na to da okrivljeni nije procesuiran odnosno kažnjen isključivo i samo zbog pravnog instituta zastare, što se, kako kaže, apsolutno nikako ne bi smelo događati upravo zbog tako velikih zakonom propisanih rokova za zastarevanje.

Bivši crkvenjak uhvaćen 2015.

Podsetimo, Ivanišević je uhvaćen u sklopu akcije hvatanja pedofila koji putem interneta iskorištavaju decu, a koja se sprovodila 2015. godine. Tada su istražitelji uočili jednu IP adresu s koje su se širili podaci o životinjama u eksplicitnim pozama. Imejl adresa je bila registrovana na firmu koja se bavi grafičkim dizajnom, a sedište joj je bilo na zagrebačkoj Knežiji. Vlasnik je bio Ivanišević, a nakon pretresa je pretražen i njegov stan u Zagrebu.

Oduzeli su mu 111 DVD-ova i CD-ova, mobilne telefone i memorijske kartice te su utvrdili da je koristio barem pet različitih mejlova za širenje spornog sadržaja. Preko tih mejlova je slao slike pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije polnih organa. U jednom od brojnih mejlova opisao je kako je sa psima pokušao da ostvari sado-mazo odnos.

Nesrećni psi koje je silovao, mužjak i ženka, pronađeni su u lošem stanju te su poslati u prihvatilište u Dumovec gde je kujica podlegla povredama.

(Telegraf.rs)

Video: Pratnja kralja Čarlsa naletela na trotoar u Parizu, incident izbegnut za dlaku: Ekskluzivno!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA