Vreme čitanja: oko 3 min.

Zločin nad životinjama kakav ljudski um ne može da pojmi: Šokantna scena u jednom sarajevskom stanu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema tvrdnjama stanara, vlasnica stana je E. V., koja je ranije uhapšena, pse je ostavila na milost i nemilost sudbini

  • 1
Bosna policija Foto: Shutterstock

U centru Sarajeva desio se zločin nad životinjama kakav normalan ljudski um ne može da pojmi, javlja "Avaz".

Naime, policija je, nakon brojnih poziva stanara, ušla u stan u ulici Muhameda Hadžijahića na Koševskom Brdu i tamo zatekla dva uginula psa, kao i jednog preživelog koji je u izuzetno teškom stanju.

Obijali bravu

Prema tvrdnjama stanara, vlasnica stana je E.V, koja je ranije uhapšena, pse je ostavila na milost i nemilost sudbini, ne obavestivši nikoga da su životinje zarobljene u stanu. Članovi udruženja za zaštitu životinja, uz pomoć policajaca, predsednika stanara i komisije, dva stanara te bravarom, ušli su u stan kako bi spasili životinje.

"U stanu su zatečena dva leša i jedan živ pas. O svemu su obaveštene nadležna krimi-služba, veterinarska inspekcija, kao i sanitarna inspekcija", rekli su iz udruženja.

Zbog strašne sudbine koja je zadesila pse pronađene u stanu na Koševskom Brdu u Sarajevu, reagovali su i iz Fondacije "Dogs Trust BiH".

"Odgovornost i humanost prema životinjama je imperativ svakog progresivnog društva koje želi dobrostanje za ljude u svojoj zajednici. Ovakav odnos i odgovorno, humano držanje pasa propisano je i državnim zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. U ovakvom slučaju veoma je važno ispitati celokupan slučaj, identifikovati razloge i odgovorne za ovakav ishod te preduzeti korake da se nešto slično više ne ponovi, a psu koji je preživeo pružiti adekvatnu veterinarsku pomoć, smeštaj i pažnju", rekla je Sanja Bjankuli, šef Odeljenja za marketing i PR Fondacije "Dogs Trust BiH".

Neadekvatni uslovi

Spasavanje psa s ulice, dodala je, ne znači skloniti ga bilo gde.

"Možda psa spasavate od potencijalne povrede na ulici, ali, ako ne osigurate sve potrebno, moguće je da je to 'spasavanje' zapravo zlostavljanje koje, kao što je sada slučaj, za pse mogu završiti kobno, jer držanje pasa u neadekvatnim uslovima i nagla promena njegovog ritma i navika može u najmanju ruku rezultirati stresom, što nadalje rezultira u ugrožavanje zdravlja i eventualnu promenu ponašanja psa", rekla je ona.

Zakonski okviri

BiH ima sve zakonske okvire, a institucije su obavezne da omoguće nadzor nad svim vlasnicima pasa, ali i da ukažu na stanje pasa koji nisu u vlasništvu, u čemu im pomaže i Fondacija "Dogs Trust BiH". Kroz programe koje finansiraju te kontinuirano podizanje svesti, u kombinaciji s nadzorom i sankcijama, može se unaprediti dobrobit nedužnih životinja i cele zajednice.

"Posebno je važno naglasiti da nelegitimno zbrinjavanje pasa u neuslovnim i neregistrovanim mestima, te nelegitiman transport i izvoz pasa, uzrokuje samo patnju za životinje, kao i širenje bolesti, a time šteti i celoj zajednici. Pozivamo nadležne institucije da se i same oglase i informišu javnost o ishodu istrage i sudbini preživelog psa, te o merama nadzora i obavezama građana da se prema životinjama odnose humano i odgovorno", navela je Bjankuli.

Kako pomoći

"Fondacija 'Dogs Trust' već gotovo punih 11 godina, između ostalih vrednih načina pomaganja u unapređenju dobrobiti pasa i humanom i zakonskom upravljanju populacijom pasa, podiže svest i edukuje o važnosti odgovornog držanja pasa, što podrazumeva preuzimanje vlasništva nad psom, veterinarske tretmane, odgovarajući, prozračan prostor za boravak, zdravu hranu i čistu vodu u odgovarajućim količinama koje propisuje veterinar, dovoljno fizičke i mentalne vežbe, ljubav i pažnju", rekla je Bjankuli.

(Telegraf.rs)

Video: Tot: Pronađeni lavić je i dalje u veoma lošem stanju, izgladneo i dehidriran

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Barbara Simic

    23. septembar 2023 | 22:24

    A zasto stanari te zgrade nisu reagovali ranije....? Psi sigurno nisu mogl8 da umru za 24,48 ili ne znam koliko sati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA