Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Liberlanda Vit Jedlička oglasio se za Telegraf.rs nakon upada policije i inspektora hrvatskih šuma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema rečima predsednika Liberlenda policija je prvi put došla 21. septembra, i od tada dolaze svakog dana

  • 2
Vit Jedlička Foto: Kamaryt Michal / ČTK / Profimedia

Hrvatska policija upala je u Liberland, područje na istoku Hrvatske čiji stanovnici su to područje proglasili samostalnom republikom. Kako je ranije saopšteno na službenoj internet stranici Liberlanda, policija je došla u četvrtak 21. septembra u pratnji inspektora Hrvatskih šuma i ekipe za rušenje koja je "uništila privatno vlasništvo i uhapsila više Liberlandaca".

Sve se, navode, dogodilo bez najave ili policijskog upozorenja, a ljudima koji tamo žive nije dato dovoljno vremena da skupe svoje stvari.

Kako je za Telegraf.rs potvrdio predsednik Liberlanda Vit Jedlička, niko nije povređen, ali je imovina oštećena i zaplenjena.

Jedlička je istakao da je Liberland doživeo još jedan napad bez presedana, te da je prilikom upada zaplenjena lična imovina.

"U pitanju je imovina Liberlandaca i moja lična imovina", kaže Jedlička.

On ističe da se upadi događaju gotovo svakog jutra.

"Neko dođe i spusti nešto na zemlju, u roku od deset minuta eto policije, ubrzo stižu i iz Hrvatskih šuma. Ipak, to nije sprečilo ljude da dolaze ovde", rekao nam je Jedlička, ali istakao da postoji bojazan da bi moglo da dođe do ugrožavanja snabdevanja vodom i hranom.

Na snimcima koji su objavljeni na zvaničnoj stranici Liberlanda vidi se kako ljudi koji su zatečeni u jednoj od kuća podignutih na toj teritoriji traže od policije papire na osnovu kojih vrše pretres i zaplenjuju stvari, ali se nigde ne vidi da su papiri i pokazani.

Takođe, Liberland je objavio i popis oštećene ili uklonjene imovine, među kojima su, dve kuće s baštom i jedna kuća na obali, kuhinja na otvorenom s više frižidera i šporeta, generatori i elektronska oprema, antena za povezivanje na Starlink, bicikli, hrana i druge potrepštine.

Iz Liberlanda navode da su se policija i zaposleni u Hrvatskim šumama poneli neprofesionalno te da su vređali ljude, a Vit Jedlička imao je samo jednu poruku.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, ali i hrvatske političare, da zaustave ovo. Ovo je nepotreban, ničim izazvan akt nasilja nad našom granicom i našim suverenitetom", rekao je Jedlička za Telegraf.rs dodajući da je Liberland angažovao i advokate nakon ovih događaja.

Podsetimo, Slobodna Republika Liberland proglašena je 13. aprila 2015. godine u skladu, tvrde iz Liberlanda, s međunarodnim zakonom. Naime, ni Hrvatska ni Srbija taj komad zemlje ne smatraju svojim te je on predmet dugogodišnjeg graničnog spora između dve države.

“Naš pravni stav je jasan: Teritorija nikada nije bila deo Hrvatske i izvan je njenih granica. To je potvrđeno u njenoj diplomatskoj komunikaciji sa Srbijom, kao i odsustvom Liberlanda na kartama Hrvatske”, pišu iz Liberlanda.

Video: Liberland sad ima i svoj granični pečat: Kročili smo u divljinu koja postaje oaza slobode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vm

    25. septembar 2023 | 14:26

    Pa stanovnici Liberlenda to nisu znali ali hrvatska država i policija su iskusne u proterivanju mirnih građana i uništavanju njihove imovine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA