≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Opasna droga stigla u Hrvatsku: Jeftina je i mnogo jaka, godišnje od nje umiru desetine hiljada ljudi

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, načelnica Odeljenja za mentalno zdravlje i prevenciju suicida u HZJZ-u, kaže da prvi slučajevi predoziranja fentanilom pokazuju da je ta droga već u Hrvatskoj

  • 4
Droga, kokain, fentanil Foto: Shutterstock/Darwin Brandis

Dve osobe u Hrvatskoj su dosad preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfijuma i 50 puta od heroina, upozorio je nedavno psihijatar Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, piše "Index".

Radi se o muškarcima od 40 godina, bivšim zavisnicima koji su se u jednom trenutku lečili i u Vrapču.

Epidemija predoziranja u SAD

Predoziranje fentanilom poslednjih godina postaje prava epidemija u SAD. U 2021. oko 70.600 ljudi u SAD umrlo je od predoziranja drogama koje su sadržavale fentanil. To je najveći broj smrti od predoziranja fentanilom ikada zabeležen u toj zemlji.

Nije za očekivati da će EU ostati pošteđena ovog problema. Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je nedavno tokom zasedanja UN da Evropa ima neotkriven problem sa sintetičkim drogama ili će ga uskoro imati.

Šta je fentanil?

Fentanil je sintetički opioid, što znači da se proizvodi u laboratorijima, a ne iz biljaka kao što je mak, koji se koristi za proizvodnju opijata poput morfijuma i heroina, ili koke, koja se koristi za proizvodnju kokaina. Fentanil se proizvodi nizom hemijskih reakcija koje zahtevaju specijalizirane veštine i pristup hemikalijama koje se nazivaju prekursorima.

Pun kemijski naziv za fentanil je N-(1-(2-feniletil)-4-piperidinil-N-fenil-propanamid. Dobija se primarno iz piperidina, organskog jedinjenja koji se koristi u sintezi mnogih lekova.

Ilegalno proizvedeni fentanil pravi se uglavnom u Kini, Meksiku i Indiji kao prah ili presovane tablete. Često se meša s drugim drogama i pretvara u tablete koje nalikuju na druge opioide.

Iako se legalni, farmaceutski fentanil može zloupotrebiti ili ilegalno prodavati, najnoviji slučajevi predoziranja i smrti u SAD povezani su uglavnom s ilegalno proizvedenim fentanilom. Prodavci droge mogu da mešaju fentanil s ilegalnim drogama, uglavnom stimulansima poput heroina, kokaina, metamfetamina i MDMA, kako bi pojačali njihove učinke često bez znanja korisnika.


Skraćen očekivani životni vek u SAD

Predoziranje opijatima, uključujući fentanil, značajno je uticalo na skraćenje očekivanog trajanja života u SAD u poslednjih desetak godina. Fentanil je trenutno vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobu od 18 do 49 godina.

Primera radi, u 2021. očekivano trajanje života u SAD bilo je 76,1 godinu, što je u odnosu na vrhunac iz 2014, kada je iznosilo 78,9 godina, pad od 2,8 godina.

Glavni uzrok ovog pada (oko 74%) bila je pandemija kovida-19, koja je u proseku skratila očekivano trajanje života Amerikanaca za 1,5 godina. Ali smrtni slučajevi od predoziranja bili su drugi najuticajniji faktor. Predoziranja su očekivano trajanje života skratila za 0,28 godina.

Za ilustraciju, očekivano trajanje života u Hrvatskoj 2000. bilo je 74,6 godina, 2019. 78,6, a 2020. 77,8 godina. Glavni uzrok zabeleženog skraćenja za visokih 0,8 godina u samo godinu dana u Hrvatskoj bio je kovid-19.

Zašto je fentanil veći problem od heroina?

Fentanil je poslednjih godina u SAD postao veći problem od heroina i sličnih droga. Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), broj smrti zbog predoziranja heroinom u SAD se 2020. smanjio za sedam odsto u poređenju sa 2019, dok se broj smrti uzrokovanih ilegalno proizvedenim fentanilom povećao za čak 55 odsto. Isti trend nastavio se i poslednjih godina. Broj smrti od fentanila u 2021. u odnosu na 2020. porastao je za još 25 odsto. To znači da se broj predoziranja od 2019. do 2021. gotovo udvostručio.

Trend počinje da se preliva u EU

Broj smrti od konzumiranja droga u Europi poslednjih godina nastavlja rasti, a najviše ih je u Nemačkoj. Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je da je stopa smrtnosti od predoziranja u EU u 2021. bila oko 18,3 smrtna slučaja na milion stanovnika. Reč je o osobama od 15 do 64 godine.

Poređenja radi, ta je stopa u SAD u 2021. bila 324 smrtna slučaja na milion stanovnika.

Postoje izvještaji koji potvrđuju da laboratorije za ilegalnu proizvodnju fentanila niču i u EU.

Prema Europskom izveštaju o drogama iz 2023. godine, u EU su u 2021. godini ukupno demontirane 434 ilegalne laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga. Takođe, postoji izvještaj da su meksički ilegalni stručnjaci, poznati kao "kuvari", radili na proizvodnim mestima u EU.

Jasno je da je fentanil već u Hrvatskoj

Prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, načelnica Odeljenja za mentalno zdravlje i prevenciju suicida u HZJZ-u, kaže da prvi slučajevi predoziranja fentanilom pokazuju da je ta droga već u Hrvatskoj.

"Zato moramo da preduzmemo promptne preventivne aktivnosti u smislu ranog otkrivanja rizičnih te pravovremene i adekvatne terapije", kaže Štimac Grbić.

"U Hrvatskoj u okviru županijskih zavoda za javno zdravstvo deluju službe za mentalno zdravlje i vanbolničko lečenje zavisnosti u koje se može doći bez uputnice, a u kojima na prevenciji i lečenju zavisnosti deluju stručni timovi sastavljeni od psihijatara, psihologa i medicinskih sestara. Usluge koje pružaju ove službe su za građane besplatne. U svim županijama postoji najmanje jedan ovakav psihijatrijski tim, a ukupno ih u ovom trenutku ima 48, od čega najviše u Gradu Zagrebu - osam. Mogućnost lečenja u okviru ovih službi, bez uputnice, do sada je pokazala dobre rezultate u lečenju opijatske ovisnosti u Hrvatskoj pa se, uz sve mere opreza i povećane prevencije, možemo nadati da će pošast fentanilske zavisnosti u Hrvatskoj biti na vreme zaustavljena", kaže Štimac Grbić.

Kako prepoznati fentanil i što ako se netko predozira?

Jedan od velikih problema je to što se moćni fentanil meša s drugim drogama. Njegovu prisutnost u dozama teško je prepoznati. U Torontu, u Kanadi, razvijene su test trake za fentanil, koje su izvorno bile dizajnirane za otkrivanje tragova fentanila u ljudskom urinu. One se sada prodaju u setovima za testiranje po ceni od 1 dolara po traci u različitim klinikama i programima kako bi bile dostupne korisnicima.

Ako sumnjate da se netko predozirao fentanilom, nazovite odmah hitnu pomoć i dajte osobi nalokson ako ga imate. Nalokson je lek koji može brzo zaustaviti učinke predoziranja opioidima.

Pokušajte osobu održati budnom i osigurati da diše. Položite je na bok kako bi se sprečilo gušenje.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak hapšenja kriminalne grupe koja je u Holandiji nabavljala amfetaminsko ulje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna G

    1. oktobar 2023 | 21:07

    Nesto mi upste nije zao kada se narkoma predozira. Zao mi je sto se oni lece o trosku drzave,a bolesnu decu i ljude lecimo SMS porukama

  • Pp

    1. oktobar 2023 | 22:27

    Za dilere droge treba uvesti smrtnu kaznu.

  • Zoki

    1. oktobar 2023 | 22:04

    Da li ima sta da tamo nije doslo a lose je. Sto u Yugi nije toliko droge i kriminal harali. Klosari su slati na Goli Otok a ne harali gradom sa stotine prijava i dokaza o kriminalu. Hteli ste demokratiu s dobili divlji zapad bez pravog Sherifa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA