Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ponoći važe nova pravila na granici između Hrvatske i Slovenije: Ovako izgleda stanje na licu mesta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenija je uvela privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. oktobra s mogućnošću produženja

  • 0
Granica, granični prelaz, ilustracija Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava carina

U ponoć su krenule kontrole na hrvatsko-slovenačkoj granici, šta znači da granica više neće moći da se prođe bez prisustva policije i ikakvih kontrola kao što je to bio slučaj poslednjih gotovo 10 meseci koliko je Hrvatska u Šengenu.

Kako prenosi Index sa lica mesta, veliki broj vozila se uopšte ne zaustavlja. Kada ih slovenački policajac i zaustavi, uglavnom samo pogleda ko je u automobilu, retko traži dokumente.

Dok su novinari Indexa bili tamo, stvorila se kolona od maksimalno 5, 6, automobila, ali je brzo prošla.

Šta je sa autobusima?

Autobusi takođe prolaze bez većih problema granicu. Slovenački policijski službenik uđe u autobus ponekad, ali prema onome što su novinari videli jutros, sve samo nabrzinu pogleda i već kroz par minuta autobus kreće dalje.

Reporteri Indexa prošli su granicu bez problema, niko im nije tražio dokumente, samo su stali na trenutak i slovećaki policajac ih je propustio nakon vizualne kontrole.

Kako je Index i najavljivao, slovenačka policija ne obavlja detaljnije kontrole svakog vozila. Velika većina vozila prolazi tek uz kratki vizualni pregled pri čemu se vozila, kada je gustina saobraćaja manja, ni ne zaustavljaju potpuno. Tek retka vozila policajci izdvajaju i obavljaju kontrolu dokumenata i, po potrebi, vozila.

Podsetimo, Slovenija je uvela privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. oktobra s mogućnošću produženja.

Odluku je Slovenija dovela nakon što je slične mere njoj uvela Italija, a i Italija i Slovenija povratak kontrola na granice pravdaju povećanim rizikom od terorizma u Evropi nakon napada Hamasa na Izrael i terorističkih napada koji su usledili u Belgiji i Francuskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA