≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dubrovački osnovci u Vukovaru slikali se uz nacistički pozdrav: Fotografisala ih profesorka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dubrovački učenici su dignitet rata odlučili da podrže nacističkim pozdravom, a fotografiju su objavili na Instagramu uz pesmu Marka Perkovića Tompsona "Anica kninska kraljica"

  • 13
Vukovar Dubrovački srednjoškolci nacistički naci pozdrav Foto-ilustracija: Shutterstock, Profimedia/Alamy/Johann Brandstatter

Učenici Osnovne škole "Ivan Gundulić" u Dubrovniku pri poseti Vukovaru fotografisali su se s podignutom desnicom u vazduhu odnosno uz nacistički pozdrav. Dvojica od njih bila su u majicama HOS-a (Hrvatske odbrambene snage), prenosi Index.

Oni su u poseti Vukovaru bili u septembru, u sklopu projekta "Poseta učenika osmih razreda Vukovaru", koji se u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar održava na nivou cele države.

Cilj projekta je da se upoznaju sa svim okolnostima i posledicama bitke za Vukovar i uključuje posete Trpinjskoj cesti, Ovčari, Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, održava se paljenje sveća za žrtve rata itd.

Dubrovački učenici su dignitet rata tako odlučili da podrže nacističkim pozdravom, a fotografiju su objavili na Instagramu uz pesmu Marka Perkovića Tompsona "Anica kninska kraljica". U rukama imaju i zastavu na kojoj piše "Gruž". Radi se o kvartu u kom se nalazi spomenuta škola.

Direktorka: Osuđujemo ovo

Prema informacijama koje su došle do Indexa, fotografisala ih je profesorka, ali to je direktorka škole Vedrana Elez negirala. Informaciju o postojanju ove fotografije prvi put je čula od novinara.

"Učenici Osnovne škole "Ivana Gundulića" boravili su u Vukovaru od 9. do 12. septembra u okviru projekta "Poseta učenika osmih razreda Vukovaru". Do vašeg upita nismo imali saznanja o navedenim fotografijama i spomenutom događaju".

"Mi kao vaspitno obrazovna-ustanova osuđujemo bilo kakav oblik ekstremizma i takvih pojavnosti. Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima. Učenici su se samostalno fotografisali i navedene fotografije objavili na svojim društvenim mrežama", poručila je Elez.

"Učenicima je žao"

Nastavila je da su učenici iskazali žalost zbog ponašanja.

"Preduzećemo sve jere i radnje iz naše nadležnosti i učenike dodatno edukovati kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale. Nakon razgovora s učenicima iskazali su žaljenje zbog svog ponašanja".

"Izuzetno nam je žao što je došlo do ovakve situacije i neprimerenog ponašanja učenika, što je zasenilo posetu Vukovaru. Tužni smo što se bez obzira na sve naše napore, vaspitno-obrazovne programe, projekte i aktivnosti u kojima promovišemo toleranciju, ljubav, poštovanje, mir, suživot događaju ovakve neprimerene situacije i to baš u Vukovaru, gradu heroju, ponosu Hrvatske i prijatelju našeg Grada", poručila je.

I na Stradunu se urlalo "Za dom spremni"

Ovo nije prvi put da maloletnici u Dubrovniku veličaju fašističku ideologiju. Mediji su u maju prošle godine pisali da su dubrovački maturanti prošetali Stradunom urlajući "Za dom spremni" i pevajući ustaške pesme. Videlo se to na snimku koji je tada počeo da kruži društvenim mrežama.

Čini se da su na snimku maturanti Pomorske škole u Dubrovniku. Jedan od njih dok je prolazio Stradunom mahao je zastavom na kojoj se nalazio grb s prvim belim poljem.

Poznat je i slučaj profesorke koja se slikala s učenicima s podignutom desnicom

Pamtimo i slučaj iz Slavonskog Broda. Profesorka hrvatskog jezika Nives Romanjek u brodskoj Industrijsko-preduzetničkoj školi objavila je na svom Fejsbuku fotografiju maturanata koji su s beretkama na glavi držali desnice u vazduhu u znaku nacističkog pozdrava.

Imali su crne majice na kojima je pisalo "Za norijadu spremni", ali i maskirne pantalone. Profesorka Romanjek ih je sa smeškom gledala sa strane takođe u kombinaciji crne majice s natpisom i maskirnih pantalona. Pamte se i reči Romanjek oko ovog događaja.

"Oni su jeli sendviče, došla je osoba koja je htela da ih slika, bili su kod mene celo vreme u učionici, a ja sam im donela kolače i sokiće. Bilo im je vruće, niko nije bio pijan. Ali bili su nešto pokunjeni pred to slikanje. I ta osoba ih je pitala koliko ste srećni. A oni su viknuli: "Do neba smo srećni". I to vam je to. To je bio zadnji trenutak u njihovoj učionici. Deca nisu zaslužila da se razapinju na krst", rekla je.

(Telegraf.rs)

Video: Zlikovac iz Jasenovca počeo krvavi pohod u selu kraj Banja Luke: Prvi pokolj ustaškog fra Sotone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đuro

    14. novembar 2023 | 20:45

    Pa to je za njih normalno.

  • Cava

    15. novembar 2023 | 07:31

    Sta je cudno,shvatite,sto pre,ustase,nista drugo,eto,to je to,ukapirajte,vec jednom,da nebudete ovce,nikad vise,da se neponavlja,sa njima nikad i nikako,samo zna se kako!

  • Mila

    15. novembar 2023 | 06:21

    Ne, verujem da im je baš jako žao. Inače ne baš tako davno ja kao folklorac sam otišla u jedno Srpsko selo kod Vukovara. Ideja je bila da se sa tom decom i ljudima družimo napominjem selo je bili Srpsko i želeli su da proslave kao neku seosku slavu recimo. To je toliko bili skromno i skriveno da mi je jako bilo žao. Nismo smeli da dišemo, da pričamo Srpski da izadjemo sami u grad. Ništa, bukvalno su nas čuvali, a bili smo klinci. Smestili smo se svakobu nekoj porodici i čuli strasne priče od tih ljudi koji tamo žive. E, to vam je tako i oni su i dan danas ogrezli u mržnji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA