Vreme čitanja: oko 2 min.

Opozicija u Crnoj Gori traži odlaganje popisa za nekoliko dana

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva dana uoči popisa, Vlada i opozcija opet različito gledaju na mogućnost da popis počne u četvrtak

  • 1
Popis stanovništva, anketa Foto: Shutterstock

Opozicija u Crnoj Gori traži odlaganje popisa za nekoliko dana, jer kako tvrdi, nisu ispunjeni svi uslovi - dovoljan broj popisivača i tehnička dokumentacija za softver.

Dva dana uoči popisa, Vlada i opozcija opet različito gledaju na mogućnost da popis počne u četvrtak.

Nakon novog sastanka u vladi, premijer Milojko Spjaič tvrdi da su svi uslovi opozicije ispunjeni i da nema nikakvih prepreka.

Prema informacijama TV Vijesti, opozicija traži odlaganje popisa za nekoliko dana, jer kako tvrde, nisu ispunjeni svi njihovi uslovi – dovoljan broj popisivača i tehnička dokumentacija za softver.

U Upravi za statistiku "Monstat", međutim, tvrde da su se za to stekli uslovi, izmenama Zakona o popisu, a nedostatak popisivača se može nadoknaditi time što je predviđeno da se popis produži za 15 dana.

"Ako se broj popisivača smanji na dve hiljade, potrebno nam je duplo duže vreme da bi popis sproveli, znači i da ako ostanemo sa dve hiljade popisivača, mi posao završavamo sa produženjem od 15 dana, koje je već najavljeno“, rekla je Snežana Remiković iz Uprave za statistiku.

I dok metodolog Vuk Čađenović kaže da decembar nije dobar mesec za održavanje popisa, u "Monstatu" ističu da je odlaganje još gore.

„Poduženje roka za 15 dana u decembru značilo bi da ćemo popis, u najboljem slučaju, da sprovodimo do 30 decembra, dakle do dočeka Nove godine, kada su migracije pojačane“, rekao je Čađenović.

Remiković se složila da rizik "decembra meseca" postoji.

"Ali ovde mogu da kažem, bira se neko manje zlo. Mi smo već u velikom zaostatku u odnosu na druge zemlje i uveliko gubimo međunarodnu uporedivost".

Remiković je u Bojama jutra na televiziji Vijesti govorila i o određenim nedoumicama građana uoči popisa.

"Obično pitaju – ja sam prijavljen i imam adresu sa prebivalištem u registru MUP-a u Budvi, a živim u Podgorici, moram li ja ići u Budvu da se popišem? Ne, ne morate ići u Budvu. Popis upravo u tome jeste drugačiji od registara koji postoje. Mi popisujemo lica tamo gde zaista i žive", rekla je Remiković.

A popisivači su, kaže spremni, da na teren krenu u četvrtak u osam sati.

"Popisivači su pozvani da prvoga dana popišu samo jedno, do dva domaćinstva. Nakon toga ide kontrola rada. Ta kontrola je i najvažnija, suštinski iz razloga što ako popisivač greši bolje je odmah na početku naći tu grešku da je ne bi napravio istu kod 20 domaćinstava. Nakon te prve kontrole, opet se popisivači pozivaju da popišu samo tri do pet domaćinstva i ponovo ide kontrola. Ustvari pravo popisivanje, onako masovno kreće nekog trećeg dana", objasnila je Remiković.

U međuvremenu, Skupština je formirala odbor za praćenje primene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, a predsednik države proglasio je juče izglasane izmene Zakona o popisu.

(Telegraf.rs)

Video: Otvorena birališta u Crnoj Gori, počeli prevremeni parlamentarni izbori

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    29. novembar 2023 | 01:26

    Попис у Црној Гори може да почне. Влада Црне Горе је испунила све услове. Да знате колико су битни статистички подаци, не бисте ни до сада водили полемике. Ми у Србији сада знамо и колико кошница са пчелама и кг меда и амо више у односу на деценију раније. И каква је образовна структура становништва и колико је бољи животни стандард и колико је оних који су напустили земљу и оних који су се вратили, колико је живорођених. Апсолутно све. Које су општине демографски и економски напредовале, а у које треба улагати и како их оживети. Попис становништва је као одлазак на систематски преглед за једну државу и друштво. А Црна Гора је грађанска држава па не постоји никакав проблем у разумевању грађанске дужности да се попис обави на транспарентан и демократски начин. За шта су услови у потпуности обезбеђени.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA