Vreme čitanja: oko 5 min.

Sindikalci na strani nastavnika koji se potukao s učenikom u Zagrebu: "Neka angažuje advokata"

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Iz sindikata napominju da je odnos učenika prema nastavnicima sve gori

  • 0
Tuča nastavnika i učenika u srednjoj školi u Zagrebu Printscreen: Index.hr

Nastavnik srednje škole iz Zagreba dobio je vanredni otkaz te je policija protiv njega podnela krivičnu prijavu, a sve zbog tuče između njega i učenika koja se dogodila prošlog petka. Snimak tuče je izašao u javnost, a na njemu se vidi kako je do fizičkog okršaja došlo nakon što je učenik nastavniku nešto rekao. Nije poznato šta tačno.

Direktorka se samo jednom obratila javnosti, potvrdivši otkaz profesoru, te od tada izbegava kontakt s medijima, navodi Index.hr.

Ipak, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ovaj čin su okarakterisali kao provokaciju nastavnika, ali i upozorili na sve veću ugroženost i napade na nastavnike i učenike.

Nezavisni sindikat: Učenici su provocirali

Nada Lovrić, predsednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekla je za Index da ih je najviše zatekla bezosećajnost učenika za vreme incidenta.

Naime, učenik iz zadnjih klupa je pre sukoba već uključio kameru na mobilmon, a za vreme tuče većina učenika je sedela i smejala se dok se tek kasnije nekolicina njih umešala kako bi razdvojili svog kolegu i nastavnika.

"Pregledavajući video ostali smo zatečeni celom situacijom u kojoj učenici ničim izazvani provociraju reakciju nastavnika, koji u početku pokušava da izađe iz učionice, ali ga učenici u tome sprečavaju i dolazi do naguravanja, ali i nemile reakcije nastavnika. Je li u pitanju tiktok izazov ili provokacija nastavnika od 60 godina samo da bi se videla reakcija, ne znamo. Ali ono što brine je bezdušnost učenika prema nastavniku koji se evidentno ne može nositi s provokacijom."

"Ovim putem podsetićemo na zabrinjavajuće rezultate istraživanja Filozofskog fakulteta koje je ukazalo da je u poslednjih 12 meseci gotovo 30 odsto učitelja/nastavnika doživelo na radnom mestu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja od strane roditelja. Rad u razredu postaje sve složeniji, izazovi u radu nastavnika sve veći, a nastavnici nemaju adekvatnu podršku i zaštitu u svom radu."

"Direktorka je po hitnom postupku najavila izvanredni otkaz, a kako kolega nije član sindikata, jedino što možemo da mu savetujemo jeste da obavezno angažuje advokata kako bi njegova prava bila zaštićena i kako bi se čula i njegova strana. Kada se kaže da škola mora biti mesto nulte tolerancije na nasilje, zaboravlja se da se to ne odnosi samo na zaštitu učenika, već i svih radnika u školama, pa tako i nastavnog osoblja, rekla je Nada Lovrić ispred Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sindikat Preporod: Sistem je uvek na strani učenika

Predsednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je Indexu da je ovaj otkaz nastavniku posledica jednog nesrećnog događaja koji se nažalost događaju u školama. Ističe da je u školama sve više vršnjačkog nasilja, ali i nasrtaja učenika na nastavnike.

"Vrlo retko se zna dogoditi, ali se, kao što vidimo, događa, da dođe do sukoba između nastavnika i učenika. Nema dileme da se ovo nije smelo dogoditi. Ko je tu sve zakazao, ne znam, to će pokazati istraga. U školi postoje oni koji su zaduženi za praćenje rada nastavnika i ako se nije napravilo sve što je trebalo, onda će to biti sankcionisano. Naravno da je ključno pitanje kako je uopšte moguće da učenik nasrne na svog nastavnika."

"Mi nažalost živimo u društvu u kojem je sve više nasilja i u kojem je huligansko ponašanje postalo poželjno. Mladi ljudi sve to prate i vide da vrlo lako mogu postati heroji tako što će se sukobiti, u ovom slučaju sa svojim nastavnikom. Pritom sigurno da u školama ne postoje određeni mehanizmi koji bi zaštitili i nastavnike i učenike. Nastavnike ne mogu zaštititi zato što sistem pedagoških mera koje ima škola, u slučaju kada se jedan učenik ne ponaša kako treba, sve svede na beskrajne opomene i učeniku se ništa ne dogodi."

"S druge strane nastavnik, posebno kod ovakvih situacija, odmah dobije otkaz. Dakle, postoji nesrazmera. Za ono za šta će učenik dobiti najblažu meru, nastavnik će dobiti otkaz. Celi sistem je tako postavljen. Uvek se ide u korist učenika", kazao je Stipić za Index.

"Nastavnik ili može trpjeti nasilje ili mu se suprotstaviti i onda dođe do ovakvih situacija"

Kaže da je saznao da je nastavnik bio u teškim životnim situacijama, suočen s celim nizom traumatičnih događaja i problemima.

"To nije opravdanje, ali svi svoje probleme nosimo i očigledno je u toj situaciji reagovao ovako kako nije smeo."

"Uostalom, što nastavnik može da uradi u situaciji kada učenik nasrne na njega? Može da ne uradi ništa i bude izložen nasiljuili da se obrani i kada to uradi, vrlo lako mu se može dogoditi ovo što se dogodilo ovom nastavniku. "

"Posebno je problem u strukovnim školama, kao što je ova, u kojoj nastavnici ne žele da rade zato što su svesni toga da se puno lakše mogu suočiti s ovakvim situacijama. One su češće u strukovnim školama", kazao je Stipić.

Ministar Fuhs: Nastavnik je bio pijan

U medijima su juče počele da kruže priče da je profesor bio u alkoholisanom stanju, a sve nakon izjave ministra obrazovanja Radovana Fuhsa, koji je rekao da ne želi da ulazi u to ko je koga prvi udario i šta je bio povod sukobu, te uz to još jednom ponovio da je profesor bio pijan.

"Alkoholisanom nastavniku nije mesto u školi, takav događaj je za svekoliku osudu. Škola je postupila prema proceduri i nije napravila nikakvu grešku. Danas su zatražili da Ministarstvo pošalje i krizni tim psihologa kako bi dodatno radili s učenicima i to smo mi naravno učinili. Ostale istražne radnje ko je tu koga prvi, a ko drugi udario, to ne možemo mi projenjivati", rekao je.

Dodao je da je otkaz koji je dobio profesor odgovarajuća mera.

"To je jedna teška povreda radne discipline i sigurno je da ovakva povreda radne discipline, s obzirom na alkoholisanost profesora koji je došao u takvom stanju u razred, pretpostavlja definitivno mogućnost davanja otkaza."

Policija izbegla odgovor na pitanje da li je nastavnik bio pijan

Index je upitao policiju je li nastavnik yaista bio u alkoholisanom stanju, ali u pismenom odgovoru taj odgovor su zaobišli, kao i na pitanje jesu li nastavnik ili učenik od ranije poznati policiji.

"U petak, 15. decembra 2023. godine policijski službenici VII policijske postaje Zagreb (Trešnjevka) pružili su hitnu intervenciju u obrazovnoj ustanovi."

"Istragom je utvrđeno je da je 61-godišnji profesor škole dvojici učenika za vreme održavanja nastave u školi naneo povrede. Povre]enim učenicima je odmah po događaju pružena lekarska pomoć, te je utvrđeno da su obojica u događaju lakše povređeni, ali nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom."

"Istog dana, 61-godišnji profesor je uhapšen, nakon čega je po okončanoj istrazi utvrđeno da je na štetu maloletnih učenika počinio krivično delo nanošenja teške telesne povrede u pokušaju, krivično delo telesne povrede i dva krivična dela povrede detetovih prava."

"Po dovršenom istrazi osumnjičeni je predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok je protiv njega nadležnom državnom tužilaštvu podneta krivična prijava zbog navedenih krivičnih dela”, odgovor je policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA