Vreme čitanja: oko 4 min.

Suprugu uhvatio u sobi sa komšijom, pa ih izbo kuhinjskim nožem: "Još nisi mrtva..."

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na presudu su uticale neke olakšavajuće, ali i otežavajuće okolnosti

  • 4
prevara preljuba ljubavnici varanje ljubavnik Foto: Shutterstock

Teškog porodičnog nasilnika, Juru Markovića (37) iz Gospića, Županijski sud u Karlovcu je danas neprasnažno osudio na 15 godina zatvora zbog četiri krivična dela - pokušaja teškog ubistva supruge N.M. (29), pokušaja ubistva njenog ljubavnika N.V. (23), te još dva dela prema supruzi, pretnji ubistvom i protivpravnog oduzimanja slobode, javlja Slobodna Dalmacija.

Ova teška porodična tragedija dogodila se 22. avgusta 2022. godine oko 17.15 sati u kući na području Gospića u koju se Jure ušuljao na sporedna vrata, te u spavaćoj sobi u intimnom odnosu zatekao suprugu sa komšijom i svojim poznanikom. U tom trenutku mu je bila izrečena zaštitna mera napuštanja njihovog doma, kao i zabrana prilaženja supruzi na manje od 50 metara, i to zato jer ju je 17. avgusta zatočio i pretio joj ubistvom. Ali pretnje, ponižavanje i zlostavljanje ona je trpela i ranije, te je, kako je rekla na sudu, mislila da će se to rešiti razgovorom.

Klonuo kada je čuo presudu

Okrivljeni je izricanje zatvorske kazne dočekao vezan lancima na rukama i nogama mirno i bez komentara, ali kada je predsednik sudskog Veća Leon Kovačić izrekao kaznu videlo se po govoru tela, odnosno kratkom klonuću glave, da je možda očekivao manju kaznu, te da ga je ovih 15 jako pogodilo.

Zatvorska kazna od 15 godina je jedinstvena, odnosno nastala je u sticaju četiri krivična dela, i to 10 godina zatvora za pokušaj ubistva supruge, pet godina za pokušaja ubistva komšije, zatim šest meseci za pretnje i jednu godinu zbog protivpravnog oduzimanja slobode.

Sudija Kovačić je u obrazloženju presude rekao da je sudsko veće zaključilo "da je s potpunom sigurnošću dokazano izvršenje četiri krivična dela", odnosno da je "okrivljeni u nameri da ih ubije zbog saznanja da su u intimnoj vezi najpre kuhinjskim nožem nasrnuo na N.V. i ubo ga u grudi nanevši mu veoma tešku povredu, kao i posekotinu na prstima leve šake, a zatim je u susednom dvorištu sustigao suprugu, gde je ona pobegla da zove policiju, te je nožem ubo u stomak."

"Ona se sklonila u tu kuću, a nakon što je izašla i on se uverio da je živa, rekao joj je: 'Kurvo, još nisi mrtva', te joj je nožem zadao još tri ubodne rane, u pazuh, leđa i dojke. Oštećeni su zadobili veoma teške povrede, te je njihova smrt sprečena samo zahvaljujući brzoj intervenciji medicinskih službi", rekao je sudija Kovačić.

Preostala dva krivična dela odnose se na 17. avgust, dakle pet dana pre ove tragedije, kada je Marković, putujući autoputem iz Zagreba sa suprugom, pokazao joj u automobilu džepni nož i rekao: "Nećeš živa doći do Jadovnog!" (odmorište na autoputu A-1 pre Gospića op.aut), te ju zatim odvezao kući, iako je ona tražila da je odveze kod sestre u Klanac. Tamo joj je zavezao ruke, pretio joj ubistvom, rekavši da će biti njegov talac. Zatim ju je odvezao, te ju držao zaključanom i mahao pred njom nožem do dolaska policije.

Ljubomora je bila obična, a ne patološka

Sudsko veće je prekvalifikovalo jedan detalj iz optužnice. Naime, tužilaštvo je smatralo da su oba krivična dela izvršena iz naročito teških pobuda, odnosno ljubomore, ali kako je objasnio sudija Kovačić, pozivajući se na nalaz psihijatrijskog veštaka, ovde se nije radilo o patološkoj ljubomori, već običnoj, koja po hrvatskoj sudskoj praksi ne predstavlja tzv. nisku pobudu. Zato pokušaj ubistva N.V. nije kvalifikovan kao pokušaj ubistva, ali prema supruzi je ostao pokušaj teškog ubistva, zbog ranijeg zlostavljanja bliske osobe.

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, gde se i vraća do pravosnažnosti presude.

Osim toga, sud mu je naložio i obavezno psihijatrijsko lečenje. Veštaci su, naime, zaključili da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio bitno smanjeno uračunljiv.

Tu činjenicu mu je sud ocenio kao olakšavajuću okolnost, ali ne i još jednu koju je potencirala obrana - da je odustao od ubistva, iako je nakon zadatih uboda mogao da dokrajči žrtve. Sud je smatrao da upravo broj uboda i tok događaja dokazuje na njegovu upornost u izvršenju dela.

"Kao otežavajuća okolnost mu je uzeto u obzir da je počinio četiri krivična dela, pri čemu tri na štetu supruge, da ih je sve počinio u vrlo kratkom periodu i za vreme trajanja mera opreza, te broj ubodnih rana i povrede koje su zadobili. Osim smanjene uračunljivost, kao olakšavajuće mu je uzeto što su dva krivična dela ostala u pokušaju, dosadašnja neosuđivanost, to što je otac maloletne dece, kao i da je na raspravi iskazao žaljenje i kajanje za počinjeno. Ponajpre zbog smanjene uračunljivosti okrivljenom su izrečene pojedinačne kazne koje su u granici donjeg minimuma, ali ipak s obzirom na sve okolnosti, sudsko veće smatra da nema mesta nekakvom značajnijem ublažavanju kazne", zaključio je sudija Leon Kovačić.

Presuda je nepravosnažna, pa svaka strana ima pravo žalbe.

Žrtve Jure Markovića su se oporavile od pobvreda i ne trpe ozbiljnije posledice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран ловћенац

    19. januar 2024 | 20:52

    Љубавник није крив него жена.....

  • Istina

    19. januar 2024 | 21:16

    Nekrivim ga.Rastani se pa onda radi šta oćeš

  • realan

    19. januar 2024 | 22:45

    Zeno ako vec radis to. Najmanje sto mozes da utradis je da ga ne dovodis u svoj stan gde zivis sa svojim muzem.Najgore, zamisli na poslu si a komsija sa tvojom zenom u vasem krevetu.Pakao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA