Vreme čitanja: oko 2 min.

Dete umrlo i pored 45 minuta reanimacije, iza svega se krije jeziva istina: Horor u Slavoniji

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Slavonskom Brodu umrlo dete koje je dve godine čekalo na mesto u domu

  • 0
Malo dete mrtvo noga Foto-ilustracija: Shutterstock

Sredinom decembra prošle godine u bolnici Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu preminulo je dete od 20 meseci koje je, prema proceni struke, odmah nakon rođenja trebalo da bude oduzeto roditeljima. ali, sistem socijalne zaštite tokom protekle gotovo dve godine nije mu uspeo pronaći mesto u prepunim domovima i hraniteljskim porodicama, piše Jutarnji list.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive sa detetom pokrenut je na Opštinskom sudu u Slavonskom Brodu još u aprilu 2022, odmah nakon što se dijete rodilo, ali još nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu zaštitu Slavonski Brod ne može sudu da dostavi ključan podatak - gde će dete nastaviti da živi nakon što bude oduzeto roditeljima. Tu informaciju sudska odluka obavezno mora da sadrži.

Intelektualne teškoće roditelja

Zahtevi za smeštaj, poslati u proteklom periodu na niz ustanova, porodičnih domova i timova za hraniteljstvo, stručnom timu slavonskobrodske socijalne službe redom se i dalje vraćaju s odbijenicama: "Puni smo, ne možemo osigurati zaštitu za još dece."

Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su još u julu 2022. godine. Braća preminulog K.N. u dobi od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba takođe u istom postupku tražila izdvajanje iz porodice, još žive sa roditeljima.

Radi se o porodici koja živi u dve prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema proceni struke, ni uz stručnu pomoć ne mogu se adekvatno brinuti o njima, pre svega zbog intelektualnih teškoća s kojima se nose oba roditelja (majci je utvrđena lakša do umerena mentalna retardacija).

Sindrom iznenadne smrti

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike, čiji ministar Marin Piletić mesecima tvrdi da Hrvatska nema nikakvih naročitih problema sa smeštajem dece te da su besmislice podaci koje iznose stručni radnici o 500 dece kojoj u ovom trenutku treba smeštaj, oglasili su se o slučaju šturo, bez ikakvog preuzimanja odgovornosti. Tvrde kako su od policije dobili obaveštenje da je dete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u kolevci.

Reč je o sindromu iznenadne smrti odojčadi koji je, po definiciji, neobjašnjiva smrt koja nastupa obično tokom sna kod zdrave dece mlađe od godinu dana, a 90 odsto ovakvih smrti beleži se kod dece između dva i četiri meseca života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA