Vreme čitanja: oko 2 min.

Zatvorenici u skopskom zatvoru zapretili štrajkom glađu: Žale se na uslove u kojima žive

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zatvorenici tvrde da već dve sedmice žive u nehumanim uslovima i traže od zatvorske uprave da reaguje, ali im se do sada niko nije obratio

  • 0
Zatvor, ćelija, rešetke, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

U skopskom zatvoru Idrizovo zatvorenici su se pobunili protiv, kako kažu, katastrofalnih zatvorskih uslova i zapretili štrajkom glađu.

Zatvorenici tvrde da već dve sedmice žive u nehumanim uslovima i traže od zatvorske uprave da reaguje, ali im se do sada niko nije obratio.

Skopski portal Pres prenosi da je pedesetak žena potpisalo peticiju kojom je direktoru zatvora dat rok od dva dana da odgovori ili će, poručuju stupiti u štrajk glađu.

U svedočenju za skopsku Sitel tv., zatvorenici tvrde da se u Idrizovu "vrši genocid".

"Uslovi su katastrofalni, ima vlage, miševa, pacova u svakoj prostoriji, a higijena je na minimalnom nivou. Grnocid se vrši nad ljudima. Nama je važna peticija, da bi neko iz uprave razgovarao sa nama. Do sada se niko nije javio, ne znamo ni da li je peticija stigla tamo gde treba. Kao da nešto pokušavaju, puste da se zagreje, pa isključe grejanje. Ne zna se šta rade. Ne zanima nas jer su uslovi za život unutra katastrofa", ispričala je jedna od zatvorenica.

Peticija je stigla u Upravu zatvora, a direktor Zoran Jovanovski kaže za Sitel da je razmatranje zahteva u toku i da zatvorenice nisu bile dugo bez grejanja zato što je bio u pitanju kvar, koji je sada popravljen.

Kaže da nije tačno da dve nedelje nisu imale toplu vodu. "Urađeni su snimci i plan renoviranja, a svedočenja onih koji su unutra se šalju i međunarodnim organizacijama. U Idrizovu je trenutno smešteno 1216 zatvorenika, od kojih je 70 žena", kaže Jovanovski koji zahteva da se nadležni ne samo deklarativno založe za poboljšanje uslova boravka u zatvoru, već i da se zaista prihvate posla.

Za sada nema ništa ni od obećanja ministra pravde za izgradnju novih objekata u Idrizovu. Iako je i sam upozoravao koliko je situacija loša, promena na terenu nema. Pored toga, uprkos katastrofalnim uslovima u kojima su zatvorenici smešteni, država je srezala čak 15 odsto budžeta za ovu godinu namenjenu zatvorima, prenose skopski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA