≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tuča u centru Zagreba, policija na terenu: Muškarci izašli da se mole za čednost i protiv abortusa

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Molitelja na Trgu Bana Jelačića bilo stotinak, ostali zamoljeni da ostanu izvan "molitvene ograde"

  • 3

Katolički fanatici, okupljeni u inicijativu koja se zove Muževni budite, i ove subote muževnost su pokušali da postignu klečanjem, piše Index.hr. Tako je na prvu subotu u mesecu, u Zagrebu održana još jedna muška molitva krunice. Počela je u 8.30 na Trgu bana Josipa Jelačića, a molilo se, na sedam različitih molitvi.

Osim tzv. molitelja, na Trg su stigli i demonstranti, kako javlja 24sata. Ležali su na podu s transparentima na kojima piše: "Naša tela, naš izbor", "Patrijarhat ubija". Poručili su da nisu ni iz kakve organizacije, već da su se organizovali individualno.

Na Trgu su bile i jake policijske snage. Svi koji nisu iz "moliteljskog kruga" zamoljeni su da izađu izvan njihove molitvene ograde. Na pitanje zašto građani koji ne mole ne mogu biti unutra, rekli su za 24sata.hr da su oni prostor rezervisali za molitvu. Na konstataciju da je to javni prostor, navodno je jedna žena, koja drži molitvenu ogradu, rekla da samo muškarci mole unutra, da "tamo nije za žene". Ona moli, kaže, držeći ogradu.

"Imamo goste, nemojte se na njih obazirati niti ih dirati, možete za njih moliti", reči su kojima je krenula molitva u 8.30.

Molitelja je stiglo stotinak.

Kad je završilo molitveno okupljanje na Jelačićevom trgu, odjednom je došlo do guranja i tuče dve strane, no nije jasno ko je i kako prvi krenuo. Intervenisala je policija, a odvedeno je nekoliko demonstranata. Je li i neko od molitelja, još nije jasno. Na Trg je stigla i Hitna, ali zbog starijeg muškarca kojem je pozlilo.

Za šta se mole muškarci u Zagrebu?

Podsetimo, muškarci mole za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda,


Mole za prestanak bogopsovke;

Mole za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u porodici koji će hrabro svedočiti i prenositi katoličku veru;

Mole za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odevanju i ponašanju, te za obnovu katoličkih brakova;

Mole za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu;

Mole za svete, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja;

Mole za duše u čistilištu i za lične potrebe.

Uz Zagreb, krunicu će muškarci moliti u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima, Virovitici i Zadru.

"Ovim putem upozoravamo molitelje da ne daju izjave za svetovne medije koje će ionako izokrenuti, nego da na javnim mestima molitve zagovaraju za naš narod i Crkvu. Ovaj miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizuje bratstvo 'Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina'. Ograđujemo se i ovaj put od svih pojedinaca koji će namerno ometati molitelje ili prolaznike ili isticati ideološki nepoželjna obeležja ili učestvovati kao predstavnici udruga, a ne kao pojedinci", stoji u najavi molitve krunice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miso

    3. februar 2024 | 11:36

    Ustaska posla. To su oni koji bi da u HR zive samo oni katolici. Poludeo narod totalka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA