Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko su tinejdžeri-ubice u Republici Srpskoj: Od “Boni i Klajd” do mučkog ubistva u školskom dvorištu

Vreme čitanja: oko 4 min.

U skladu sa zakonom mlađim punoletnicima starosti do 21 godine, ne može se ni izreći kazna doživotnog zatvora, već maksimalna kazna do 20 godina robije

  • 0
Hapšenje lisice policija Foto: Marko Jovanović

Nakon šokantne informacije da je A.K. (14) osumnjičena da je učestvovala u ubistvu svog oca, drogirajući ga par dana pre svirepog ubistva, Srpskainfo podsetila je da ovo nije prvo teško ubistvo u Republici Srpskoj, a da u njemu učestvuju tinejdžeri, odnosno maloletnici, naprotiv bilo ih je dosta.

U skladu sa zakonom mlađim punoletnicima starosti do 21 godine, ne može se ni izreći kazna doživotnog zatvora, već maksimalna kazna do 20 godina robije.

Srpskainfo podseća na neka od najkrvavijih ubistava u režiji tinejdžera i maloletnika koja i danas izazivaju jezu.

Banjalučki “Boni i Klajd”

Banjaluka još uvek pamti zločin koji je 30. avgusta 2007. godine izvršio mladi par Aleksandar Miljatović i Jelena Tegel koji su ubili Sašu Ilića, oca dvoje dece.

Oni su Ilića prvo uvukli u smrtonosnu zamku, a zatim ga je Miljatović u večernjim časovima upucao na parkingu UKC-a Republike Srpske. Kako su u vreme izvršenja ubistva oboje bili mlađi punoletnici banjalučki “Boni i Klajd”, nisu ni mogli biti osuđeni na zatvorske kazne veće od 20 godina.

Miljatović je tako kao direktni izvršilac ubistva osuđen pravosnažno na 16 i po godina zatvora, a Tegelova na 15 godina zatvora.

U međuvremenu, Tegel je izdržala zatvorsku kaznu uz kako se saznaje izuzetno primerno vladanje, dok je Miljatović nakon uslovnog otpusta iz zatvora u decembru 2021. godine, svega tri meseca kasnije navodno izvršio još jedno teško ubistvo i to policijskog načelnika u Prijedoru Radenka Bašića, 21. marta 2022. godine. U međuvremenu je Miljatović i optužen za teško ubistvo, a sudi mu se u Sudu BiH.

U obrazloženju presude navedeno je da je motiv ubistva oca dvoje dece bilo koristoljublje.

- Jelena Tegel i Aleksandar Miljatović ubili su Sašu Ilića u nameri da se dokopaju njegovog luksuznog BMW 750, čijom prodajom bi sebi kupili stan- naveo je sudija.

Vrhovni sud RS uoči donošenja pravosnažne presude nije prihvatio stav Tegelove, koja je tvrdila da je ubistvo bilo plod bolesne ljubomore njenog momka Miljatovića.

Maloletni ubica

U junu 2009. godine Veće za maloletnike banjalučkog Okružnog suda pravosnažno je osudilo maloletnog M.Š. (17) iz Kosijerova kod Laktaša na osam i po godina robije u maloletničkom zatvoru zbog ubistva Banjalučanina Momčila Ćulafića (69). Žrtva je ubijena 15. juna 2008. godine, a telo je pronađeno četiri dana nakon ubistva čiji je motiv bilo koristoljublje.

Maloletni ubica M.Š. je priznao da je kobnog dana oko 19.30 u zaseoku Otoka kod Kosijerova iz koristoljublja ubio Ćulafića, inače vlasnika privatne firme.

Ubica se žrtvi prikrao iza leđa, dok je pecao na Vrbasu, a zatim je Ćulafića snažno u dva navrata udario metalnom šipkom u glavu.

Ćulafić je podlegao na mestu usled teških povreda glave.

Inače, maloletni ubica odlično je poznavao svoju žrtvu, koja mu je u nekoliko navrata i pomogla.

U presudi se navodilo da je M.Š. nakon zločina od Ćulafića uzeo novac i mobilni telefon.

Nakon svega, maloletni ubica se s mesta ubistva odvezao u Ćulafićevom autu “fiat bravo”.

Dan nakon ubistva Ćulafića policija iz Laktaša je u selu Papažani pronašla napušteno vozilo “fiat bravo”, za koje je utvrđeno da pripada Ćulafiću.

Ubrzo nakon što je krenula istraga, policija je, na osnovu zatečenih tragova u autu, posumnjala da je Ćulafić ubijen, nakon čega su uhapšene dve osobe, odnosno M.Š. i dvadesetosmogodišnjak iz Laktaša, ali je nakon veštačenja DNK tragova utvrđeno da mladić (28) nije povezan sa teškim ubistvom, pa je pušten.

Ubistvo u školskom dvorištu

Anđelo Marković (19) iz Banjaluke u oktobru 2015. godine osuđen je na 16 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina i vršnjaka Aleksandra Rolda, koga je izbo nožem u dvorištu Osnovne škole “Jovan Cvijić” u Banjaluci. Mučko ubistvo počinjeno je 6. februara 2015. godine u banjalučkom naselju Kočićev venac.

Marković je u vreme ubistva imao 1,82 promila alkohola u krvi i prema oceni veštaka, nalazio se u stanju srednjeg pijanstva. Ubistvu je prethodila svađa i tuča između žrtve i ubice.

Marković je priznao krivicu, a u presudi se navodilo da je kobnog dana Rold s društvom bio u jednom banjalučkom lokalu. Marković je u kafić došao oko 22 časa i posle nekog vremena društvo je krenulo prema školskom igralištu. Dok su pešačili kroz Ulicu Vojvode Momčila, Marković je počeo da provocira ostale i oni su ga prvo ignorisali i nisu reagovali na njegove prozivke. Međutim, kada je Marković “prešao granicu”, sukobio se s Roldom. Mladići su potom otišli su u školsko dvorište da se šakama obračunaju “jedan na jedan”.

Marković je u tuči izvukao deblji kraj, a nekoliko minuta kasnije prišao je Roldu i pružio mu ruku u znak pomirenja i priznanja da je jači. Rold je prihvatio rukovanje, a Marković je, naočigled više svedoka, izvukao nož i ubo ga u grudi i glavu. Rold je pokušao da se odbrani i rvali su se na zemlji. Međutim, Marković je bio iznad Rolda, nogom mu je pritisnuo glavu i počeo da ga ubada nožem čija je oštrica bila dugačka 12,5 centimetara. Ostali mladići pokušali su da spreče krvoproliće, ali im je Marković nožem zapretio i oni su se povukli. Ubica se potom vratio do Rolda, koji je nepomično ležao na zemlji, i ubo ga još nekoliko puta.

Rold je na mestu ostao mrtav, a obdukcijom je utvrđeno da je zadobio deset uboda nožem, od čega dva u srce. Marković je nakon zločina pobegao, ali je sat vremena kasnije pronađen i uhapšen.

Optužnica je podignuta u maju 2015. godine, a mesec dana kasnije Marković je sporazumno priznao krivicu i osuđen je na 16 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA