Vreme čitanja: oko 2 min.

BiH potresa serija jezivih ubistava: Četiri zločina za samo 10 dana

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kaže da su građani s pravom zabrinuti zbog brutalnih ubistava

  • 0
Doboj osumnjičeni u Tužilaštvu,  Saša Kulišić Foto: MUP RS, Facebook

Četiri brutalna ubistva desila su se u samo deset dana u Bosni i Hercegovini, u periodu od 28. januara do 7. februara. Monstruoznost ovih dela, koja su kao iz scenarija "Zločinačkih umova", pokazuje da smo se pretvorili u društvo bez empatije, ali i ponovo skreće pažnju na propuste u prevenciji i sprečavanju najtežih krivičnih dela. Postavlja se pitanje jesu li mogla biti sprečena ubistva u Sarajevu, Doboju, Banjoj Luci ili Tuzli i čija je reakcija izostala, prenosi Avaz.

Bez povoda

28. januara je u naselju Otoka u Sarajevu ubijen 19-godišnji Faris Pendek, dok su njegovi prijatelji pretučeni. U Farisa je pucao Adem Šuman (24) bez ikakvog povoda, zbog bezazlene situacije u saobraćaju. Ubica je ranije kažnjavan zbog posedovanja narkotika, te je i višestruki počinilac prekršaja u saobraćaju.

Monstruoznost zločina u Doboju, pomno planiranog, pripremanog i izvršenog brutalnog ubistva Saše Kulišića šokirala je ceo region. Policija je uhapsila njegovu suprugu Andreu Kajganić (32) i njenog mladog ljubavnika Dražena Lazarevića (19), a potom i 14-godišnju ćerku žrtve, koja je navodno učestvovala u trovanju oca, a prema pisanju medija, bila je i zaljubljena u majčinog ljubavnika. Prema šokantnim saznanjima inspektora, Kulišić je najpre mesecima trovan lekovima koji su mu podmetani, da bi potom bio vetzan i odvezen u šumu, gde je ubodima nožem brutalno usmrćen.

Saša Kulišić Doboj Foto: Privatna arhiva

U Banjoj Luci je 4. februara uhapšena Milica Diljević (31), osumnjičena da je, nakon kraće svađe, ubila partnera Zvonimira Stefanovića. Stefanović je ubijen u stanu hladnim oružjem, ubodom u grudi.

Javnost u BiH šokirana je i brutalnom likvidacijom u tržnom centru Sjenjak u Tuzli koju je 7. februara počinio policajac Elvis Ćustendil. On je ubio Amru Kahrimanović (52). U nju je ispalio 17 hitaca iz službenog pištolja koji nije smeo ni da  ima u danima godišnjeg odmora, a potom pobegao. Uhapšen je ubrzo u akciji specijalaca.

Oštre kazne

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kaže da su građani s pravom zabrinuti zbog brutalnih ubistava, ali i samoubistava, stanja u saobraćaju, sukoba organizovanih kriminalnih grupa, prisutnosti kriminalaca i iz regiona, njihovih sprega s policijom, o čemu Sky aplikacija nudi mnoštvo dokaza.

Potrebne su strategije borbe protiv nasilja, dodaje, te hitno poduzimanje aktivnosti u koje će biti uključeni policija, pravosuđe, socijalne, zdravstvene, obrazovne institucije. Promptno pooštravanje kazni za nelegalno oružje, droge, saobraćajne nesreće te više prisutnosti policije na ulicama.

Nelegalno naoružanje

- Politika mora stati iza akcije suzbijanja nelegalnog naoružanja. Kazna tri godine zatvora, ili pet godina, kao u Austriji, gde vas ništa ne pitaju kad vam pronađu oružje bez dozvole. A ne kao ovde, 90 posto uslovnih osuda ili kazna od šest meseci. Dati rok od pola godine za predaju takvog oružja, kao u Srbiji, ili ćete se suočiti sa zatvorskom kaznom - ističe Hadžović te upozorava da će izostanak reakcije vlasti građane inicirati da se sami štite, što bi već predstavljalo korak ka anarhiji.

Prema uzoru na Hrvatsku, potrebno je uvesti sistem probacije, uslovne i nadzirane slobode recidivista, čime je broj povratnika u vršenju krivičnih dela smanjen za nekoliko puta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA