Vreme čitanja: oko 2 min.

Ustavni sud Hrvatske objavio mišljenja sudija koji nisu bili za "upozorenje" o Milanoviću

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ustavni sud objavio mišljenja sudija koji nisu bili za "upozorenje" o Milanoviću

  • 0
Zoran Milanović Foto: Tanjug/AP

Ustavni sud Hrvatske danas je objavio izdvojena mišljenja troje sudija koji nisu glasali za zabranu izborne kandidature Zoranu Milanoviću dok je na dužnosti predsednika zemlje, u kojem navode da predsednik ne sme učestvovati na izborima, ali zameraju način donošenja "upozorenja".

U saopštenju navode da je predsednik suda Miroslav Šeparović odlučio da javno objavi zapisnik sa sednice suda, službenu belešku sastavljenu u vezi s institutom izdvojenih mišljenja u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora od 18. marta i tumačenje ustavnih sudija Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selaneca, prenela je Hina.

U službenoj belešci o pitanju izdvojenih mišljenja koje je postavljeno na sednici Ustavnog suda navodi se da u konkretnom slučaju sudije ne mogu izdvojiti mišljenje jer se ne radi o odluci ni o rešenju, već o posebnoj nadležnosti Ustavnog suda.

"S obzirom da predsednik suda nije želeo da ošteti nijednog sudiju u izražavanju njegovog stava... pozvao je sudije koje to žele da pisanim putem izraze svoje neslaganje s usvojenim upozorenjem što će se uvrstiti u spis kao njegov sastavni deo te uneti u ustavnosudsku bazu podataka i na taj način učiniti dostupnim svim zaposlenima u sudu. Međutim, naglasio je da, s obzirom na to da nije reč o institutu izdvojenog mišljenja, ona se uz upozorenje Ustavnog suda neće objaviti na mrežnim stranicama", navodi se u belešci i zapisniku sa sednice od ponedeljka.

Protiv odluke Ustavnog suda glasale su sudije Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, dok su dvoje koautora "izdvojenog mišljenja" Lovorka Kušan i Goran Selanec napustili sednicu pre glasanja.

Saopštenje Ustavnog suda usledilo je nakon što je izdvojeno mišljenje troje sudija objavljeno na nekoliko hrvatskih novinskih portala.

Troje sudija u "izdvojenom mišljenju" navode da su sudije Ustavnog suda svoje zaključke trebalo detaljnije da obrazlože i da oni nisu doneti u primerenoj formi, odnosno da postupak sudija Ustavnog suda nije bio pravičan prema SDP-u.

Oni smatraju da je Ustavni sud trebalo da donese odluku, a ne upozorenje i da to nije u skladu s Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Hrvatske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA