Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodik: Odluka EU o otvaranju pregovora sa BiH priznanje svim građanima

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica", poručio je Dodik.

  • 5
BANJALUKA DANRS AKADEMIJA Foto:Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je večeras odluku Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa EU, ocenivši da je ta odluka priznanje svim građanima i političkim snagama "koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata".

"Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica", poručio je Dodik.

Istakao je da ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska - dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima.

"Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila", napisao je Dodik društvenoj mreži X.

Ocenio je da stav Evropskog saveta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja.

Naveo je i da je BiH po mnogo čemu "mala EU", test njenog postojanja u prvoj polovini 21. veka.

"U srcu Evrope nalazi se država koja može da opstane samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet posle rata projektom EU izgradile države članice. Taj put, kao i naš, nije uvek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspešan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. veka", naglasio je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska, kroz izjave komesara za proširenje i izveštaje o napretku Evropske komisije, svesna ključnog doprinosa koji je dala da odluka o početku pregovora BiH sa EU bude doneta.

"Republika Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj - da u 21. veku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima", poručio je Dodik.

Naveo je da je pred svima u BiH još mnogo posla i da se dokazalo da su "stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode".

"Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu videli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama", zaključio je Dodik.

Lideri EU odlučili su večeras da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Šefovi država i vlada EU odlučivali su o početku pregovora sa BiH, nakon što je Evropska komisija (EK) ranije ovog meseca preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU sa BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    21. mart 2024 | 22:35

    Hvala Bogu da Dodik priznaje da u BiH postoje gradjani, a ne samo nacije.

  • Vuk

    21. mart 2024 | 22:28

    Svima sem tebi pa tebi je zabranjeno da putuješ u evropu

  • Слађана Точиловац Шаљић

    21. mart 2024 | 22:17

    Честитке. Цео регион заслужује да постане део ЕУ. Да се регионално инфраструктурно, енергетски, технолошки и економски повеже и интегрише у ЕУ. Ми јесмо Европа. Српски народ то апсолутно разуме. И ово су одлуке у корист свих нас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA